Home

Achtergrond 175 x bekeken

Geen tovermiddel

Vijf weken na zijn installatie komt de werkgroep-Trojan met aanbevelingen om de problemen met ammoniak bij natuurgebieden vlot te trekken.

Dat die adviezen geen tovermiddel bevatten waarmee de problemen in één klap van tafel zijn, mag daarom geen verbazing wekken.

Maar de werkgroep heeft de veehouderij wel heel weinig te bieden. In wezen wordt het probleem doorgeschoven naar de provincies en gemeenten, die zich moeten buigen over de vergunningaanvraag voor de uitbreiding van een veehouderij. Daarbij wordt dan de meer gehoorde oproep aan de betrokken partijen gedaan tot ’constructief overleg’ en het ’nemen van verantwoordelijkheid’.

Maar een ieder weet dat voor deze partijen, zowel landbouw- als milieuorganisaties, de belangen van de eigen achterban - terecht - voorop staan. Dat zal dus onvermijdelijk nog tot de nodige slagenwisselingen leiden op lokaal niveau. Anderzijds moeten de partijen er linksom of rechtsom uitkomen.

Het grootste gevaar is misschien wel dat als de lokale belangenbehartigers uiteindelijk een akkoord hebben bereikt, dit wordt aangevochten door landelijke natuur- en milieugroeperingen die geen directe betrokkenheid hebben bij het gebied in kwestie. Het is daarom goed dat Trojan aanbeveelt de rechtstoegang in dit opzicht te beperken. Te vrezen valt echter dat dit niet een-twee-drie lukt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.