Home

Achtergrond 238 x bekeken

Geen gelijkheids- en/of vertrouwensbeginsel ondergrond bedrijfswoning

De ondergrond van de agrarische bedrijfswoning blijft de fiscale gemoederen bezig houden. Volgens een recente uitspraak van de rechtbank in Breda blokkeren eerdere arresten van de Hoge Raad de toepassing van het vertrouwensbeginsel met betrekking tot de ondergrond agrarische bedrijfswoning.

Volgens de rechtbank in Breda kon na het wijzen van eerdere arresten door de Hoge Raad geen vertrouwen meer worden ontleend aan het door de staatssecretaris in de jaren daarvoor geformuleerde beleid over de ondergrond van de agrarische bedrijfswoning. De aan de rechter voorgelegde zaak is kort samengevat de volgende:Een tuinder dreef in maatschapsverband met zijn echtgenote een tuinbouwbedrijf. In 1997 is op een deel van de tot de onderneming behorende grond een bedrijfswoning gebouwd. Die woning is tot het privévermogen gerekend, terwijl de ondergrond ervan ondernemingsvermogen is gebleven. In geschil is de hoogte van de toe te passen landbouwvrijstelling op de gerealiseerde winst op de ondergrond van de bedrijfswoning.

Belanghebbende verwijst naar brieven van de staatssecretaris uit 2000 en 2001. Daarin wordt gesteld dat waardeveranderingen van de ondergrond van een agrarische bedrijfswoning zijn vrijgesteld als de ondergrond als ondernemingsvermogen blijft aangemerkt en voor zover het gebruik van de woning met de uitoefening van een landbouwbedrijf rechtstreeks verband houdt.

De rechtbank verwerpt het beroep van de tuinder op zowel het vertrouwens- als op het gelijkheidsbeginsel. Immers, de Hoge Raad wees op 7 mei 2004 vier arresten (onder meer met rolnr. 39.963) waarin het in de brieven van de staatssecretaris geformuleerde beleid een onjuiste toepassing van de landbouwvrijstelling bleek te zijn. Uit de arresten kwam naar voren dat het beleid zo zeer in strijd was met de wet dat daaraan niet het in rechte te beschermen vertrouwen kon worden ontleend, dat waardeveranderingen van de ondergrond van een agrarische bedrijfswoning zijn vrijgesteld op grond van de landbouwvrijstelling. De omstandigheid dat het beleid pas na het opleggen van de aanslag door de staatssecretaris is ingetrokken, doet hieraan niets af.

De uitspraak van Rechtbank Breda op 21 maart 2008 (2007/01840, 2002, Ib 1964 14) is niet gepubliceerd op Rechtspraak.nl.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoorden ‘ondergrond woning’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.