Home

Achtergrond 267 x bekeken

'Gasprijs aan steenkoolprijs koppelen gunstig voor tuinder'

Volgens Peter van den Berg, directeur van AgroEnergy, zou de gasprijs beter aan de steenkoolprijs kunnen worden gekoppeld.

Op termijn verwachten deskundigen namelijk een structurele daling van de steenkoolprijs. "En dat is gunstig voor de
Nederlandse glastuinbouw."

Nu is de commodity-gasprijs nog gekoppeld aan de olieprijs. Dat verklaart waarom de gasprijs zich al enkele weken op recordhoogte bevindt.

"Deze koppeling is in het verleden door de gasproducenten zelf gemaakt om over een langere periode een gegarandeerde afzet te hebben. Er is geen wet die dat bepaalt. Het koppelen aan de prijs van een andere brandstof zoals steenkool is dus mogelijk", aldus Peter van den Berg.

De verwachting van AgroEnergy is dat een koppeling met steenkoolprijs een prijsdaling kan geven van meer dan 10 cent per kuub gas ten opzichte van de huidige prijs. "Het mooiste is natuurlijk als de gasproducenten de commodity-gasprijs aan de steenkoolprijs koppelen. In principe kan AgroEnergy in zijn prijszettingen ook van die koppeling uitgaan. Wij denken er serieus over na om dat over twee à drie jaar ook daadwerkelijk te gaan doen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.