Home

Achtergrond 217 x bekeken 3 reacties

Friesland Foods wil blokkadeverbod melkfabrieken

Friesland Foods wil dat de rechter de melkveehoudersvereniging Dutch Dairymen Board (DDB) verbiedt nieuwe blokkadeacties te beginnen bij de fabrieken van deze zuivelcoperatie.

Het bedrijf eiste dit in kort geding, dat vanmorgen diende bij de voorzieningenrechter in Haarlem. Actievoerende boeren blokkeerden op 31 mei zeven zuivelfabrieken van Friesland Foods, waaronder de fabriek voor verse melkproducten in Nijkerk. Zij deden dit uit protest tegen de lage prijs die ze voor hun melk krijgen. De DDB besloot de boeren op te roepen de blokkade te beëindigen totdat de rechter zich hierover heeft uitgesproken.
Friesland Foods vindt dat blokkades onrechtmatig zijn en buiten proportie. Het bedrijf stelt dat het hierdoor ernstig wordt gedupeerd. Bovendien zouden de leden van de coöperatie voldoende invloed hebben op het vaststellen van de melkprijs, omdat zij zelf hun bestuur kiezen. Dat bestuur stelt de melkprijs vast, die de algemene ledenvergadering moet goedkeuren. "Dat is dus het forum waar actie gevoerd moet worden'', vindt Friesland Foods.
Dat melkveehouders in de problemen komen, komt volgens Friesland Foods niet door de melkprijs, maar door de duurdere grondstoffen. Volgens het bedrijf heeft het wel degelijk geprobeerd de boeren tegemoet te komen, onder meer door een structurele opslag van een halve eurocent per liter melk.
DDB vindt dat blokkadeacties niet onrechtmatig zijn. Volgens de vereniging hebben de zuivelcoöperaties stelselmatig geweigerd om te overleggen over een kostendekkende melkprijs. De DDB zag daarom geen andere mogelijkheid dan tot actie over te gaan.
De DDB vindt dat de coöperaties een kostprijs van 48 eurocent voor een liter melk moeten gaan betalen. In die prijs is een redelijk loon voor de boer inbegrepen, meent de organisatie. De huidige melkprijs die coöperaties aan hun leden betalen bedraagt ongeveer 32 eurocent per liter.
Dat leden van coöperaties voldoende invloed hebben op het vaststellen van een redelijke melkprijs, bestrijdt de organisatie.
De rechter doet 20 juni uitspraak.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sijtje

  Of de blokades correct waren gaat de rechter dus nu uitmaken, tot die tijd was het in iedergeval RECHTMATIG.
  Bovendien zou het RFF sieren geen valse argumenten te gebruiken. Volgens mij hebben we onze aandelen B moeten inruilen voor deze verhoging van een halve cent? (tegen een mooie prijs overigens)
  En dat laatste argument is nu precies waar wij als veehouders zoveel moeite mee hebben. RFF vind dat ze genoeg voor haar produkten ontvangt, maarja die grondstof is zo duur.........
  Iedereen (gas/stroom/garage/veeart/dokter/notaris enz... ) rekent prijsstijgingen door, zou RFF ook moeten doen!!

 • no-profile-image

  de bie stan

  dat een prive bedrijf een stakingsverbod akkoord maar een boerencooperatie....;

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien kunnen we ook aan de rechter vragen of het afnemen van melk tegen een lagere prijs dan de kostprijs strafbaar is ? Volgens mij is uitbuiting strafbaar, vooral als het om kleine buitenlandse boeren gaat. De Nederlandse boer kun je ongestraft uitbuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.