Home

Achtergrond 231 x bekeken 2 reacties

Engels graafschap zet rechtzaak MKZ niet door

Surrey, het Zuidengelse graafschap dat vorig jaar werd getroffen door een MKZ-uitbraak, heeft een rechtszaak om schadevergoeding te krijgen van de Pirbright laboratoria opgegeven.

Volgens het regiobestuur is het niet mogelijk aan te geven waar de schuld voor de uitbraak lag. De uitbraak werd veroorzaakt door het ontsnappen van het MKZ-virus vanaf de onderzoekslokatie in Pirbright. Daar zijn echter twee instellingen gevestigd: het overheidsinstituut Institute of Animal Health en het private bedrijf Merial dat hier ook het MKZ-vaccin maakt. Beide bedrijven delen de riolering die in diverse rapporten als bron voor de uitbraak is aangewezen.

De LTO verbindt nog geen conclusies aan het opgeven van Surrey. De organisatie gaf eerder te kennen de schadeclaim van zusterorganisatie National Farmers Union (NFU) in Groot Brittannië te ondersteunen. Het Productschap Vee en Vlees (PVV) zei al eerder weinig heil te zien in Nederlandse schadeclaims voor de geleden schade door de MKZ-uitbraak in Engeland.

Ook Britse juristen hebben gezegd dat het voor de Britse boeren moeilijk zou worden compensatie te krijgen. De ’council’ van Surrey heeft de al lopende schadezaak geseponeerd nadat haar juridische adviseurs stelden dat er onvoldoende bewijs was om een van beide instituten met succes te vervolgen.

Zelfs als er wel een schuldige was aangewezen, dan nog was moeilijk te bewijzen dat in strijd was gehandeld met de vergunningsvoorwaarden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  De heren dekken elkaar wel.
  De heren van de council zullen wel een x-bedrag op hun persoonlijke rekening gestort hebben gekregen.

 • no-profile-image

  schreuder

  Herkend iemand overeenkomsten met ID - Lelystad in 2001 ?
  (zaak Kootwijkerbroek)

Of registreer je om te kunnen reageren.