Home

Achtergrond 205 x bekeken

Eerste meldingen phytophthora op percelen

In het Zuiden van het land zijn de eerste aantastingen van phytophthora gevonden in aardappelpercelen.

Het betreft vaak kleine aantastingen van blaadjes. Volgens verkoopleider Rinus Struik van toeleverancier Mol Agrocom zijn de eerste aantastingen gevonden in pootaardappelen. "Tijdens de selectie op zieke planten zijn de eerste aangetaste blaadjes ontdekt. Maar ook in consumptieaardappelen is de ziekte ontdekt. Het betreft jonge infecties. We roepen telers op het spuitinterval voldoende kort te houden om phytophthora geen kans te geven."

Adjunct-directeur Ko Francke van coöperatie CZAV zegt dat de weersomstandigheden in het Zuiden de verspreiding van phytophthora hebben bevordert. "De aardappelen groeien bovengronds hard. Er is veel bladmassa gevormd. We hebben hier een hoge luchtvochtigheid met mooi weer. Wij roepen telers op hun spuitschema’s sluitend te houden. De meldingen van phytophthora komen verspreid in ons werkgebied voor, vooral bij de vroege aardappelen die al veel blad hebben gevormd."

Landbouwkundige Aaldrik Venhuizen van coöperatie Agrifirm heeft nog geen meldingen van phytophthora gekregen uit het Noorden van het land. Hij verklaart dat uit de weersomstandigheden. "In het Zuiden is het gewas vroeger en heeft meer blad. Bovendien is het in het Noorden later gaan regenen dan in het Zuiden. De regenval verschilt wel per streek. In de Veenkoloniën is bijvoorbeeld veel regen gevallen. In het Noorden van Friesland in sommige delen heel weinig."

Of registreer je om te kunnen reageren.