Home

Achtergrond 298 x bekeken

Eerste lichting SiryX-kalveren allemaal vaars

Uit een eerste steekproef van 30 geboorten op bedrijven van vroege SiryX-gebruikers blijkt 100 procent van de kalveren een vaarskalf te zijn.

De eerste kalveren die voortkwamen uit het gesekste sperma werden de afgelopen weken geboren. "Dit bericht geeft aan dat het realiteit is en werkt", zegt Johan van Arendonk, hoogleraar fokkerij en genetica aan de Wageningen Universiteit. "Er zal echt nog wel een stierkalf geboren worden na het gebruik van SiryX, maar een organisatie als CRV kan tevreden zijn met deze eerste resultaten."

Vooral voor melkveehouders die willen groeien uit de eigen veestapel biedt het gebruik van gesekst sperma volgens de hoogleraar mogelijkheden. "Het kan een belangrijke economische waarde hebben. Wel blijft het gebruik van SiryX in de toekomst een nichemarkt. Door de lagere kans op dracht is het gesekste sperma niet geschikt om op alle koeien toe te passen. Daarbij liggen de kosten hoger."

Volgens een woordvoerder van CRV kan het marktaandeel van gesekst sperma in de toekomst tot 10 procent stijgen. "Wij vinden dit geen nichemarkt meer. SiryX biedt de veehouders een ongekende vrijheid."

De eerste resultaten liggen duidelijk hoger dan de verwachting dat het gebruik tot 90 procent vaarskalveren zou leiden. Het advies van CRV om SiryX op pinken te gebruiken in verband met betere bevruchtingsresultaten is volgens de organisatie massaal opgevolgd.

Op basis van inmiddels duizenden inseminaties in Nederland en Vlaanderen blijkt dat de biet-terugkomers bij pinken na 56 dagen op 61 procent ligt. CRV hanteert als vuistregel dat het aantal gebruikte doses SiryX uikomt op 1,5 maal het aantal pinken wanneer deze maximaal twee keer met het gesekste sperma worden geïnsemineerd. Is de pink na twee keer insemineren niet drachtig dan luidt het advies van CRV om conventioneel sperma te gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.