Home

Achtergrond 69 x bekeken

'Eén op tien slachtvarkens in EU heeft salmonella'

Ruim 10 procent van de Europese slachtvarkens is besmet met salmonella.

Dat blijkt uit een steekproef van de Europese voedselautoriteit Efsa.

De scores tussen de lidstaten lopen flink uiteen. Werd in Finland geen salmonella geconstateerd, in Spanje bleek bijna een op de drie varkens salmonella onder de leden te hebben. Nederland zat iets onder het EU-gemiddelde, met 8,5 procent.

De meest voorkomende variant, salmonella typhimurium, kwam in Nederland wat vaker voor dan gemiddeld in de rest van de EU (4,9 tegen 4,7 procent); in andere varianten zat Nederland onder het gemiddelde.

Salmonella is een van de voornaamste oorzaken van voedselinfecties in de EU. In 2006 raakten meer dan 160.000 Europeanen besmet (ongeveer 35 op de 100.000 inwoners).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.