Home

Achtergrond 183 x bekeken

EK ook minder succesvol voor supermarkten

Het Europees kampioenschap voetbal is ook minder succesvol voor supermarkten.

Door de uitschakeling van Oranje in de kwartfinale bleef de extra omzet voor supermarkten steken op 31 miljoen euro. Dit is minder dan bij vorige voetbalevenementen. Dat heeft marktonderzoeker GfK vandaag bekendgemaakt.

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland twee jaar geleden streken de supers 40 miljoen euro extra omzet op. Toen vloog Nederland al in de achtste finale uit het toernooi. Tijdens het vorige EK in Portugal vier jaar geleden konden supermarkten 35 miljoen euro extra bijschrijven, maar toen haalde Oranje de halve finale.

GfK had voorspeld dat als het Nederlands elftal de finale zou halen, de extra omzet op 45 miljoen euro zou zijn uitgekomen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, rekende zelfs op een extra omzet van 60 miljoen euro. Die is volgens schattingen van het CBL nu 20 miljoen euro lager uitgekomen.

Supermarkten hebben echter niet veel reden tot klagen, want de normale omzetgroei ligt volgens de cijfers van GfK mede door de inflatie dit jaar beduidend hoger dan tijdens de vorige voetbalevenementen. Consumenten gingen tijdens het EK vaker naar de supermarkt. Het aantal bezoeken steeg met 5 procent. De vele acties van supers zorgden ervoor dat consumenten meer naar verschillende supermarkten gingen.

Super de Boer is nagenoeg door zijn voorraad poppetjes heen. De spaaractie werd in het uitschakelingsweekend afgerond en de keten startte maandag al een nieuwe actie. Veel gevraagde poppetjes bleken Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar.

Ook de welpies van Albert Heijn hebben bijna allemaal een eigenaar gekregen. In het weekend werden de laatste welpies uitgedeeld. Maar klanten konden ook bij discount-winkels als Dirk van den Broek en Lidl terecht voor Oranjeprullaria. Een bakker uit het Groningse Bedum heeft juist ingespeeld op de uitschakeling. Sinds maandag zijn daar EK Huilebalkjes te koop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.