Home

Achtergrond 308 x bekeken

Droogte zet fruitproductie Polen onder druk

Poolse fruitproducenten zijn bang voor de effecten van de droogte in hun land.

Vooral de oogst van zwarte bessen en kersen loopt daarbij gevaar. Droogte en een gebrek aan handen om de oogst binnen te halen zorgen voor een lagere opbrengst van de aardbeien van 10 procent.

De productie van deze fruitsoort komt dit jaar uit op 180 duizend ton. Dat is 20-duizend ton minder dan verwacht. Dat voorspelt het Poolse landbouweconomisch instituut (IERiGZ).

De belangrijkste fruitgebieden in Polen hebben niet al te veel last ondervonden van de droogte. Een grote groep kleine producenten die hun gewassen niet nat hebben gehouden drijven de prijs van het fruit omhoog. Omdat een gedeelte van hun oogst verloren is gegaan zal dit fruit eruit geselecteerd moeten worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

Het landbouweconomisch instituut verwacht dit jaar echter wel lagere prijzen voor de appels. Dit houdt verband met de vorstperiode die de appelprijs vorig jaar opdreef. Jan Swietlik van het IERiGZ: “Alleen als de droogte doorzet tot in augustus en ook de belangrijke fruitgebieden in het centrum en zuiden van Polen treft, dan zouden de prijzen hoger uit kunnen vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.