Home

Achtergrond 192 x bekeken

Doorbraak phytophthora-studie

Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen Universiteit (WUR) hebben een doorbraak bereikt in onderzoek naar de aardappelziekte phytophthora.

Ze zijn er in geslaagd de aardappelziekte op een kunstmatige manier aan te wakkeren en kunnen zwakke schakels in de plant
zo sneller in beeld krijgen, maakte de RUG vandaag bekend.

Door de ontwikkeling kan voortaan sneller en gerichter resultaat in onderzoeken naar de zeer besmettelijke waterschimmelziekte worden geboekt. Onderzoekers hebben het voorplantingshormoon van de ziekteverwekker nagebouwd. Het synthetische hormoon initieert de aanmaak van geslachtelijke sporen in de aardappelplant op dezelfde manier als het natuurlijke hormoon.

Groot voordeel is dat het kunstmatige hormoon veel sneller werkt. Biochemicus Adri Minnaard van RUG: "Eindelijk hoeven we niet meer dagen of weken te wachten op de phytophthora-cyclus. Het proces is nu stuurbaar. Onze agenda werd deels bepaald door phytophthora, wat het werken zeer moeilijk maakte."

Nederland loopt voorop in phytophthora-onderzoek. De vondst onderstreept dat en volgens professor Francine Govers van WUR wordt de vinding wereldwijd bestudeerd. "Vooral wetenschappers in de VS en China proberen al enige tijd dit hormoon synthetisch na te bootsen." "Hetgaat om een doorbraak in het onderzoeksproces, nog niet om een oplossing."

Of registreer je om te kunnen reageren.