Home

Achtergrond 328 x bekeken 6 reacties

Dialoog broodnodig

De oproep tot een dialoog tussen melkveehoudend Nederland en de vaderlandse zuivel is logisch en intelligent.

Co-operatievoorzitter Sybren Attema van Friesland Foods ziet in dat de nu al zo pijnlijke tweespalt alleen maar dreigt te verdiepen. Daar is niemand bij gebaat.

De tegenstellingen worden, vooral door de emotie gedreven, namelijk steeds groter. Voor bestuurders, of ze nu van LTO, Friesland, Campina of de DDB zijn, is het lastig manoeuvreren om niet nog meer olie op het vuur te gooien. Dat is niet tot een ieder doorgedrongen: LTO’er Romeijn zet de actievoerders neer als diehards die in melkveehoudend Nederland amper iets voorstellen. Nog bonter maakt een supermarkt als Albert Heijn het: die verlaagt doodleuk de prijs van een literpak melk terwijl half boerend en zuivelend Europa in rep en roer is.

De reacties op de oproep van Attema zijn mat en omzichtig. Praten zeggen ze allemaal wel te willen, maar hoe, waar en wanneer laten de betrokkenen in het midden. Iedereen lijkt op iedereen te wachten. De NZO, die als overkoepelend orgaan prima een rondetafelconferentie kan beleggen, is helaas het vaagst van allemaal en beraadt zich nog.

Dat een dialoog op gang moet komen staat buiten kijf, maar wie brengt ze - om een mooie en toepasselijke campagne aan te halen - met echte boter weer om tafel? De speurtocht naar een bemiddelaar kan nu al beginnen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  DAT hoor je mij niet zeggen.
  Er staat op de site van de boerderij zelfs iets over vermoedelijke prijsafspraken tussen melkfabrieken in frankrijk, bij de weblogs meen ik.
  Echter hier betaalt de consument al veel meer voor zuivelprodukten (0,91ct per 1 liter halfvolle melk van A-merk) maar ook echt veel meer voor vlees, groente/fruit, brood etc.
  Een verschil is al dat de fransen meer PRO-boer zijn en niet ANTI-boer zoals vaak in nederland; bij protestacties lopen vaak ook mensen mee die verwant zijn aan de sector; mensen van voerfabriek, het meganisatiebedrijf, de loonwerker, de veearts, soms zelfs de notaris.
  De instelling van de burger is heel anders.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  De acties hebben dus in ieder geval al een belangrijk succesje geboekt:
  ZE gaan nu met de billen bloot, er wordt eindelijk eens openlijk aan getwijfeld aan hun integriteit.
  Ze = dat zijn de bestuurders: van Melkfabrieken, Cooperaties, NZO, de groot-winkelketens en zelfs de LTO. Hebben ze wel ECHT het beste voor met hun melkveehouders of alleen maar met hun eigen portemonnaie?
  Hoera!!!

 • no-profile-image

  goede boer

  Ja ja , alsof de problemen in de zuivel alleen maar een Nederlandse aangelegenheid is.

 • no-profile-image

  Jaap

  De DDB wil al jaren praten, maar wordt botweg op straat gezet. Als we allemaal voor die kostendekkende melkprijs gaan, zet dan die vooroordelen aan de kant, geef elkaar een hand en ga aan de tafel. Wij boeren zijn net zo goed een partij op die markt als dat de zuivelindustrie en de retail is. De koek moet eerlijker verdeeld worden. De consument is best bereid een iets hogere prijs te betalen.

 • no-profile-image

  goede boer

  Beste onderneemster uit Frankrijk. Mijn geplaatste reactie was geen reactie op uw reactie. Mijn reactie was gericht op het artikel. De redactie van het AGD gaat er in het artikel van uit dat het alleen een Nederlandse aangelegenheid is. En dat lijkt me van niet.

 • no-profile-image

  .

  Friesland en leerdammer hebben melkprijzen bekent gemaakt terwijl wij aan het actie voeren waren. Hoezo alleen alberthein. De Melkfabrieken die maken de slechte melkprijzen en de supers profiteren. Dit zal lto nooit zeggen want het bestuur verdient aan de cooperatie, Ja zei en niet wij! Daarom stont jan van weperen ook vooraan bij de demonstratie voor een lage melkprijs.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.