Home

Achtergrond 420 x bekeken 14 reacties

'Dempen prijsfluctuaties tempert onrust bij boeren'

Het dempen van de prijsfluctuaties voor melk is mogelijk een middel om de onrust bij melkveehouders weg te nemen.

Zij maken zich veel zorgen over de sterk wisselende melkprijzen als gevolg van het wegvallen van de quotering in de bescherming aan de grenzen van de EU. Dat zei voorzitter Siem-jan Schenk van LTO-vakgroep melkveehouderij.

Schenk constateerde dat er de afgelopen weken een tweedeling is ontstaan onder zijn leden. "Er was een groep voor de acties van de Dutch Dairymen Board. De overgrote meerderheid was daartegen." De LTO-vakgroep houdt echter vast aan haar beleid tot een geleidelijke afschaffing van de melkquota en het niet van tevoren afspreken van een melkprijs. "De melkprijs moet uit de markt komen", stelt Schenk.

De vakgroep heeft de afgelopen dagen enkele tientallen leden aan de telefoon gekregen, die hun lidmaatschap op willen zeggen omdat zij de acties van de DDB steunen. "Wij hebben ons bewust afzijdig gehouden van die acties, omdat wij het middel niet goed vinden", stelt Schenk. Hij probeert de leden de komende tijd weer op een lijn te krijgen. Daarvoor hield hij vandaag de zesde van in totaal acht ledenbijeenkomsten.

De LTO-vakgroep melkveehouderij praat vandaag met de DDB, de Nederlandse zuivelorganisatie en het Nederland Agrarisch Jongeren Kontakt over de situatie in de zuivelsector. Directeur kees petten van de NZO leidt dat gesprek. "LTO blijft vasthouden aan de marktwerking", zegt Schenk. "Mogelijk is de zuiveltermijnmarkt een instrument om de prijsfluctuaties te dempen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sijtje

  Bij de vergadering in Joure bleek inderdaad weinig animo onder de aanwezige voor een termijnmarkt. Met zoals door vorige spreker al aangegeven de kosten!!

 • no-profile-image

  varkenshouder in de vrije markt

  De prijs van de zuivelproducten word bepaald door de wereldmarkt net zoals het al gebeurd in de varkens en pluimveesector ben je te duur dan word het gewoon door de retail in een ander land ingekocht

 • no-profile-image

  paul

  Temperen van onrust, je moet er maar opkomen, zeg toch gewoon waar het op staat; sommige melkveehouders willen een ander melkprijsbeleid en anderen niet, nou was dat nou zo moeilijk meneer Schenk. Als oplossing : het dempen van de prijsfluctuaties, nog zo'n mooie zin.
  De oplossing is simpel : vooraf een kostprijsdekkende melkprijs. We zijn er bijna meneer Schenk!

 • no-profile-image

  lto lid

  Is het de taak van Schenk om de boeren rustig te houden, bah wat is die LTO toch een staatsvakbond.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Melkveehouders zien de zuiveltermijnmarkt niet zitten, de rabobank en makelaars wel. Is LTO dan afgezakt tot de spreekbuis van de rabo en belangenbehartiger van de makelaardij? Systemen opzetten die risico's afdekken kosten gewoonweg geld. Voor niets gaat de zon op. Verzekeringsmaatschappijen zijn met risicoafdekking schatrijk geworden. Laat men zich concentreren op de marge voor de melkveehouderij en niet slechts op de melkprijs. Laat LTO zich inzetten om de luchthandel te elimineren door europese verhandelbaarheid van quota te bewerkstelligen.

 • no-profile-image

  bedroefd

  Na oud landbouwminister Veerman die een baantje heeft bij Natuurmonumenten en ineens natuur promoot , krijgen we nu LTO die zich voorzichtig positief uitlaat voor een zuiveltermijnmarkt, de toekomstige melkkoe voor de rabo en makelaardij. Oud LTO directeur Dirk Duijzer zit nu bij de rabo en dat valt jammer genoeg op.

 • no-profile-image

  strijdbare boer

  Je kunt beter de onrust bij de boeren wegnemen Siem Jan Schenk. Vertel ze dat je mee wilt denken met alle partijen om een faire melkprijs te bewerkstelligen voor alle lto leden. Je stuurt ze nu met een kluitje in het riet. quotumuitbreiding en een kwartje voor de melk. Hartelijk dank.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Er is geen tweedeling tussen boeren. Er is onzekerheid.Leden willen gehoort worden.Geen monoloog van af het podium dat er een democratisch besluit is genomen dat LTO(zuivel) voor liberalisering is.Gros van de boeren net als in Duitsland hebben de centen niet om mega-stallen te bouwen. De spreker kan proberen een wij gevoel te creëeren in de zaal om die bergboeren te kleineren in Duitsland maar daar is duidelijk een andere LTO die wel voor inkomen kiest.
  De gewone gemiddelde boer is dus niet meer in tel bij dit LTO-beleid. Tijd voor een nieuw beweging zoals José Bovee ook burgers in Frankrijk voor eerlijke prijzen vecht en gezonde voeding zonder de unilevers.
  Als deze verdeel en heers cultuur door gaat.Dan zal de politiek nog sneller aan de volume knop draaien om de prijzen naar beneden te krijgen. Ook een democratisch LTO besluit om tot het einde superheffingtijdperk het quotum flink uit te breiden. Was dit LTO-persbericht net voor de akties de vonk die veel LTO-leden tot het inzicht om ook de melk te laten lopen. Doet denken aan het boek"" de opstand der braven"" Waar politiek en boerevoormannen tot doel hadden om de melkprijs laag te houden volgens deze wetenschapper.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Als dhr schenk dit zo gezegd heeft dan heeft ie weinig verstand van het tot maximale waarde brengen van melk. Hij dient te vertellen dat melkveehouders allemaal gezamelijk,en dus niet met tien tallen aanbieders zoals nu , een markt medium moeten vormen. De winkel ketens verstaan dit wel. Er is geen enkele autoriteit die ons dat verbied.Het verleden heeft ons geleerd als je sucses op de markt wil hebben moet je de markt in je handen hebben,het gereedschap hiervoor hebben we . Dit moet het verhaal zijn van een boeren bestuurder en geen onderdanig geleuter.

 • no-profile-image

  roepend lto lid

  Bij voorbaat op je eigen standpunt blijven staan Schenk? De overgebleven leden kun je wel op een lijn krijgen. Een boer is gebaat bij een eerlijke melkprijs ook alle lto boeren. Waarom niet van te voren afspreken met de retail? De melkfabrieken hebben in deze eigenlijk geen functie. Ze hoeven slechts de melk te verwerken. De supermarkten willen het graag hebben. Gewoon niet overproduceren.

 • no-profile-image

  gerrit

  Zoals de varkenshouder al zei word de prijs van zuivel (steeds meer) in de markt bepaald. Ik heb op geen enkele boerenvergadering afgelopen jaar een melkveehouder horen klagen toen de prijs als een raket omhoog schoot!!
  Alle DDB-acties ten spijt ook zonder jullie gaan de prijzen van zuivelprodukten weer omhoog. Degene die een beetje de markt volgt kan dat beamen maar de DDB actievoerders waren natuurlijk druk met andere dingen.
  Ludieke acties daar kan ik me wel in vinden maar blokkade acties zoals laatst dat ging mij echt te ver!

 • no-profile-image

  Red Dear

  Termijn afdekken is een goed mechanisme om risico te verminderen. Het vraagt wel een goede uitleg. Laat LTO voorlichting geven. Via deze site een demofilm met actievoorbeelden.

  Mbt de functies van diverse mensen, er moeten mensen zijn die de kar trekken. Doen ze dat dan komen ze ook in beeld voor andere partijen. Laat de mensen die afgeven op deze nekuitstekers zelf eens in gang komen!
  Ben het wel eens dat het overgaan naar de vijand zoals Veerman gedaan heeft niet kies is. Voor Verburg zal ook wel een plekje opgewarmd worden...
  Er zouden daartoe heldere spelregels en gedragsvoorwaarden die bij leven gelden opgelegd moeten worden. Anders kun je eigenlijk nooit je eigen vertegenwoordigers vertrouwen... het lijken net prosti--- ze doen het voor geld met iedereen zou je zeggen....

 • no-profile-image

  G B

  Boeren hebben na zoveel eeuwen nog niet door dat zij gemanipuleerd worden Ze worden verbaal gemasserd, geprest, uitgerekt, geplet, ect, al naar het de manipulanten uitkomt, als het er maar op uitdraait dat ze geen of bijna geen loon naar werken krijgen en toch hard sappelen om voort te bestaan. En dit alles onder de goedkeurende blik van de maatschappij die lekker op vacantie gaat in de geruststellende overtuiging dat er voor eeuwig genoeg te eten is van uitstekende kwaliteit en niet duur.

 • no-profile-image

  Bianka

  Uit welke markt, beste meneer Siem Jn Schenk, de binnenlandse markt, de spotmarkt, de Duitse markt, de wereldmarkt, de Europese markt, de Russische markt??????Er liggen volgens mij op dit moment veel kansen voor ons als Nederlandse/Europese zuivelmacht in een leiderspositie, dan lijkt het me meer dan logisch om in ieder geval een redelijke arbeidsvergoeding te ontvangen als melkveehouder. Dit is de basis voor een succesvolle en gezonde zuivelketen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.