Home

Achtergrond 191 x bekeken 4 reacties

Deens graan ondergaat ergste droogte in vijftig jaar

De Deense akkerbouw kampt met de ergste droogte in vijftig jaar.

De schade in de graanteelt dreigt buitengewoon groot te worden. Volgens de centrale bedrijfsadviesdienst van landbouwfederatie Dansk Landbrug is de situatie in grote delen van Jutland het nijpendst, omdat het daar al zo’n vijftig dagen niet meer heeft geregend. De opbrengstderving in de graanteelt wordt geschat op 20 tot 30 procent en in sommige gevallen zelfs 50 procent.

Voldoende neerslag in de komende maanden leidt slechts tot beperking van de opbrengstderving tot het huidige niveau, aldus de adviesdienst. Uitgaande daarvan oogst Denemarken dit jaar ruim 2 miljoen ton minder graan dan normaal, hetgeen voor de telers een omzetverlies met zich meebrengt van rond de 400 miljoen euro.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  hier in zeeland sinds 1 april voldoende tot op sommige plaatsen teveel neerslag gehad bijv. 12 juni 28mm half mei op een nacht zelfs 52mm

 • no-profile-image

  willem

  De situatie in Noord-Nederland (incl. NOP) , Noord Duitsland en Polen lijkt niet erg veel beter! De vooruitzichten geven dan wel wat neerslag , maar lang niet wat nodig is voor een gewone oogst. In de genoemde gebieden is de situatie vergelijkbaar , of moeizamer , dan in 1976! Door de vele neerslag in het Zuiden en Zuidwesten zijn de landelijke cijfers zeer zeker niet van toepassing op het Noorden en Noordwesten. De specifieke pootgoed-gebieden komen tenminste 150 mm tekort sinds 1 april , en de gewasverdamping is in volle gang.

 • no-profile-image

  Droog

  In Groningen, Friesland, Drenthe en Noord Holland is de situatie niet anders.
  Vanaf 1 april 10mm neerslag in het pootgoed gebied Noord Groningen. Dit in combinatie met een beregeningsverbod zorgt voor zeer matige opbrengst van alle gewassen uitgezonderd suikerbieten.
  Momenteel al 180 mm tekort:

  http://www.knmi.nl/klimatologie/geografische_overzichten/neerslagoverschot.html

 • no-profile-image

  gert

  de EU heeft al een recordoogst van graan voorspeld, Fisher Buhl moet eens haar eigen land rondkijken

Of registreer je om te kunnen reageren.