Home

Achtergrond 146 x bekeken

DNA nuttig bij aanpak frequente criminaliteit

Het verzamelen van DNA-materiaal helpt vooral in de strijd tegen veelvoorkomende misdrijven, zoals woninginbraken.

Door DNA-sporen uit de woning te vergelijken met celmateriaal van een verdachte, kan justitie sneller een bekentenis afdwingen.
Verdachten van zware misdrijven, waaronder zedendelicten, laten zich minder snel tot een bekentenis verleiden door DNA-onderzoek. Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie donderdag aan de Tweede Kamer gemeld, op basis van rapporten van zijn onderzoeksbureau WODC.

Door verruiming van wetten in 2001 en 2005 kan justitie vaker DNA-materiaal afnemen, zowel van verdachten als van veroordeelde criminelen. Hierdoor is het aantal profielen in de DNA-databank gestegen tot meer dan 50.000. De databank bevat nu acht keer meer DNA-profielen dan begin 2005.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.