Home

Achtergrond 376 x bekeken 20 reacties

DDB staakt actie bij Campina-fabriek in Heiloo

De Dutch Dairymen Board staakt haar actie bij de zuivelfabriek van Campina in Heiloo vanmiddag.

Of het kort geding tussen Campina en de DDB aan het eind van deze middag nog doorgaat, is niet bekend. De DDB blokkeert de Campina-fabriek in Heiloo sinds afgelopen zaterdag.

Campina spande daarop een kort geding aan tegen de DDB, omdat zij een grote schade leed door de DDB-blokkade. De DDB geeft het overleg, dat voorzitter Sybren Attema van Friesland Foods met de melkveehouders wil voeren, als reden aan voor het staken van haar actie in Heiloo.

DDB-voorzitter Sieta van Keimpema benadrukt dat de acties nog niet helemaal van de baan zijn. Begin deze week moest de DDB haar actie bij de fabriek van Friesland Foods in Nijkerk op last van de rechter in Haarlem opschorten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antoon

  @boerin, als die de duitse cooperaties 43 cent word, dan zijn FF en Campina gewoon de lachende derde hoor. als de inkoopprijs van de fabriek in duitsland 43 cent is, en in nederland 33 cent, zal de prijs die ze doorberekenen naar de supermarkt in duitsland nogal hard stijgen. ik weet zeker dat in dat geval Aldi, Lidl en andere duitse supermarkten binnen een paar weken met FF aan de telefoon zitten, omdat friesland foods goedkoper de dagvers, maar ook boter en kaas zal kunnen leveren! waardoor de vraag naar de duitse 43-cent melk verdwijnt, en die fabriek over de kop gaat! Dit zal alleen maar een impuls geven aan de toekomstige samenwerking tussen Campina en Frieslandfoods, want in dat geval ligt de duitse melkmarkt voor het oprapen!

 • no-profile-image

  Antoon

  @melkboer, in dat geval moet je dan toch bij de supermarkten zijn? want volgens mij doet FF de prijs wel weer omlaag (anders zouden zij allang ongelofelijke topwinsten gedraaid moeten hebben) maar doen de supermarkten de prijs niet meer omlaag. verder gaat het niet om de uiteindelijk zullen er misschien wel mensen zijn geweest die een andere snackbar hebben genomen, vanwege die 5 cent. maar van patat koop je toch minder als van zuivelproducten, omdat patat meer een luxegoed is, ligt dat toch anders. adviesprijs x en nu voor y geld volgens mij nergens in de voedelsector, alleen in bepaalde sectoren, en dan betekent dat, dat het om een actie van de desbetreffende winkel gaat. eigenlijk is dat precies hetzelfde als wanneer albert hein met de melkprijs 'stunt'. wat er mis is met: "voor deze prijs mag ie weg en niet lager"? niks, maar ga het maar eens doen? alleen mag dat binnen de EU helemaal niet 'met zn allen' want volgens mij is dat precies wat de Bierbrouwers gedaan hebben: 'kommop, we vragen gewoon met zn allen een hogere prijs' en daar hebben ze een fikse boete voor gehad, dus ik denk dat het binnen de regels van de EU helemaal niet mogelijk is dat alle zuivelcooperaties afspreken een hogere prijs te vragen. dus wanneer de DDB dan wil staken, zullen ze dan bij de EU moeten staken. het punt is dat ik dit allemaal niet zeker weet, en wat mij schort aan de DDB is dat ze alleen maar kunnen schreeuwen, maar dat zij zulke dingen niet allang hebben onderzocht, en gepubliceert op hun site. maar nee, zij kunnen alleen schreeuwen met hun eigen idealen. als puntje bij paaltje komt, telt voor de DDB alleen het belang van de melkveehouder, wat opzich normaal is, maar als je dan een onrealistisch voorstel doet, moet je niet gaan zeuren als je het niet red. de buschauffeurs staken toch ook niet omdat ze graag 2x modaal willen verdienen? ik kan wel uren doorgaan over alle mazen die er in het voorstel van de DDB zitten, maar luisteren willen jullie toch niet. het is goed om voor jezelf op te komen, maar bedenk dan wel goed bij wie je moet zijn om te klagen, en wat die er eigenlijk aan kan doen. dat jullie tegen liberalisering van de markt zijn, had je de politiek 20 jaar terug moeten vertellen. toen is die weg al ingeslagen, en ik denk dat er ondertussen al lang geen weg meer terug is. en als die er al wel is, lijkt het me heel knap van een partijtje als de DDB, om dit wereldwijde fenomeen (dat goed past in tijden van globalisering) tegen te kunnen gaan. ik kan niet anders dan jullie succes te wensen met je eigen haggie redden, want meer is het niet...

 • no-profile-image

  Jan

  Sorry Antoon , wordt het jij hebt de hele tijd je autoreverse aanstaan. Weet je hoe je die uitzet?? Een paar keer met je middelvinger op je voorhoofd tikken. Soory maar ik wordt heel moe van jou. Je bent echt zo'n zelfingenomen studentikoos betwetertje . Geen ervaring, nog niks van de wereld gezien, maar je weet al precies hoe alles in elkaar steekt. We zullen er het er maar op houden dat het een jeugdzonde is. Ik heb mij daar vroeger ook aan schuldig gemaakt. Alhoewel ik vandaag ook een boze oude boer aan de telefoon gehad heb die nog steeds dezelfde onzin debiteerde als jij doet. Sommigen die leren het nooit.

 • no-profile-image

  Jan

  Antoon jij durfde je niet in het hol van de leeuw te wagen. Dacht je soms dat wij ook zouden gaan slaan net als die LTO-ers?
  De DDB-ers gebruiken geen geweld , dat doen alleen dictators. Trouwens jullie kunnen jullie nog wel eens flink in de vingers snijden. Ik denk niet dat de duitse boeren en burgers vrolijk zijn, hoe FF hier met zijn protesterende leden omgesprongen is. Grote kans dat ze FF produkten gaan boycotten. Liddl en Aldi zullen vast niet het risico nemen om hun consumenten boeren weer tegen zich in het harnas te jagen. Zou niet meer dan terecht zijn, Wie houdt er nu van profiteurs?? Li

 • no-profile-image

  lola

  Duitsland gefeliciteerd met jullie eenheid. Als ik jullie was zou ik geen liter meer van ned. accepteren. Als we hier dan toch naar de kloten willen dan maar zo snel mogelijk. Dtl zet hem op bij de voetbal en jue kunt ook daar met de cup naar huis

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Antoontje ga aan je studie, ik heb hier ergens gelezen dat niemand nog behoefte heeft aan jou discussie

 • no-profile-image

  Klaas

  Antoon heeft het goed begrepen, dat heet marktwerking. Leuker kunnen ze het niet maken. Boeren gaan natuurlijk nooit weer staken, wij zijn absoluut niet solidair met elkaar en zien elkaar niet als collega's maar als concurenten.
  Niets nieuws onder de zon is altijd zo geweest. Op naar de Mega-bedrijven.

 • no-profile-image

  boerin

  melkveehouder duitsland. Je hebt helemaal gelijk. Op dit moment zou ik ook liever in duitsland wonen dan in nederland. Ik heb altijd gedacht dat wij als boeren in nederland en daarbuiten collega's waren, maar helaas is gebleken dat de meeste andere nederlandse boeren dat anders zien.
  Gisteren naar een bijeenkomst geweest van boeren in duitsland. Daar hebben we gezien dat je met elkaar veel kunt bereiken. Zet hem op melkveehouders in Duitsland.

 • no-profile-image

  melkboer

  oh ja, Antoon, was ik nog vergeten te vermelden in mijn vorige reactie; als het rendement van de coöperatie sec gehaald moet worden uit de verwerking en vermarkten van de grondstof melk, dan weten we direct of het bestuur zijn werk goed heeft gedaan. De bal ( en de zorg) ligt dan daar waar hij hoort te liggen, bij het bestuur en management. En als men bij gelijke grondstofprijzen voor het produkt melk een benedengemiddeld rendement scoort t.o.v. andere verwerkers dan heeft men iets uit te leggen om de functie te behouden. Zo hou je ze echt scherp omdat ze uit eigenbelang moeten scoren.

 • no-profile-image

  Jan

  Goed gezegd melkboer. Zo'n boer met visie en inzicht moet onze belangen behartigen. We hebben te veel bestuurders die niks weten en dien ten gevolge de "grote Jongens " maar napraten. Voelt altijd goed om van zo'n pief een schouderklopje te krijgen.

 • no-profile-image

  melkboer

  Dank je wel Bianka, tevens wil ik je nog meegeven dat met deze strategie de hoogte van de melkprijs voor de retail hoofdzakelijk gaat afhangen van de marketingstrategie van de zuivelfabriek. En dan komen de echte bestuurders en managers bovendrijven. Als fabrikanten van mineraalwater een prijs kunnen neerzetten die de produktiekosten een x maal overstijgen dan kan men hier een voorbeeld aan nemen, en hebben zuivelverwerkers een missie te gaan om zich te onderscheiden op de markt.
  Dan is het pas echte marktwerking. En dan kunnen WIJ stellen dat de beste 25% overblijven en dat ze hun best moeten doen om te overleven.
  En nog een voorbeeld; iedere auto wordt uit staal gemaakt, en toch verschillen de verkoopprijzen en marge van het eindprodukt gigantisch. Simpel gezegd, de hoogte van de grondstofprijs is van ondergeschikt belang voor de uiteindelijke winst.

 • no-profile-image

  melkboer

  Antoon, de fritesboer doet al jaren op rij de prijs van een bakje frites verhogen als er ook maar ff oogstproblemen zijn. Ook jij zult je toch de verontschuldigende bordjes kunnen herinneren "wegens de gestegen aardappelprijzen......" Maar als de aardappelen 5 cent per kilo kosten dan laat niemand de prijs zakken. Dit gaat overal zo maar blijkbaar niet in de agrarische sector. En de bordjes in de winkel "adviesprijs x, nu voor y" Jij weet toch ook dat de fabrikant deze adviesprijs afgeeft en als een winkelier hier onder wil zitten gaat dat van de winst van de winkelier af maar niet van de fabrikant. Al met al, wat is er mis mee dat de melkveehouder tegen zijn verkoper zegt "voor deze prijs mag ie weg en niet lager" ? Wat dacht je dat een vertegenwoordiger van zijn baas te horen krijgt, winst maken en anders vertrekken. Antoon, mag een melkveehouder niet van zijn vertegenwoordiger verwachten dat hij niet met verlies onder de kostprijs verkoopt maar met zo veel mogelijk winst? En als de kostprijs flucteert, dan flucteert de verkoopprijs mee, toch niks mis mee dacht ik zo.

 • no-profile-image

  Antoon

  inderdaad melkveehouder duitsland, het punt is dat je niet eindeloos op mekaar kan reageren, omdat je er uiteindelijk de hele wereldpolitiek wel bij kan halen. één puntje toch: mensen kunnen wel zeggen dat het ze niet uitmaakt dat ze meer moeten betalen, maar wat zou jij doen als ze een camera onder je neus drukken? mensen vinden het genant om toe te geven dat ze eigenlijk toch liever minder betalen...

 • no-profile-image

  boerin

  Wat gebeurt er als er in Duitsland een accoord word bereikt tussen de boeren en de zuivel? In Duitsland zitten ook campina en frieslandfoods. Zou het ook zo kunnen zijn dat wij in plaats van "mee te liften" op hun afspraken straks worden afgestraft met een nog lagere melkprijs dan nu al het geval is? En als dat gebeurt moet er dan alsnog actie gevoerd worden? Ik denk dat het niet verstandig is dat we als Nederlandse boeren aan de kant blijven staan bij deze Europese actie. Je kunt niet verwachten van de landen die nu actie voeren dat ze ons straks gaan helpen terwijl wij als Nederlander onze collega's in het buitenland op dit moment volkomen negeren.

 • no-profile-image

  Antoon

  jan, denk je nu dat Aldi het wel uit kan leggen dat de melk ineens 10 cent duurder is, gewoon, omdat de boer dat wil? omdat die een uitzondering is, omdat de melkveehouderij de enige sector is waar ze gewoon prijsgaranties willen krijgen? en het aantal 'consumenten boeren' is eigenlijk bijna niks, in Nederland zijn ongeveer 20.000 melkveehouderijen, als je alle bewoners meeneemt zullen dat misschien 100.000 mensen zijn. wat zijn nu 100.000 mensen op 16 miljoen? ik denk dat ze in verhouding meer klanten kwijtraken als de melk duurder is, vooral als er maar 1 winkel het lef heeft om het wel uit het buitenland te halen, dan wint die winkel waarschijnlijk zeer veel klanten. de Cooperatie kiest in dit geval de kant van de boeren, en niet de supermarkt! en misschien begint het wel rustig, dat de Aldi ineens kan stunten met kaas die per kilo 1 euro minder kost, op zon aanbieding komen toch wel zat mensen af, hier heeft de Aldi toch ook jarenlang duitse melk verkocht? en hoorde je de consument daar over? nee, die waren blij dat de melk zo goedkoop was. verder wil ik nog wel even zeggen, dat je ook zonder geweld met een grote overmacht iemand wel de mond kan snoeren.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  @Antoon Als ik alle punten van dit lange verhaal één voor één moet beantwoorden dan wordt het nog een langer verhaal. Kijk op de site van de bdm en dan zie je dat al die zaken onderzocht zijn. De EMB is de grootste organisatie van europa. Daar is de lto helemaal niets bij. Ze vertegenwoordigen miljarden liters melk, hier is Nederland en friesland/campina niets bij. Jij probeert een zeer machtig orgaan als niet doordacht en dom uit te maken. Volgens mij zegt dat meer over jou als over de EMB. De DDB is gewoon een regio van de EMB. Bovendien hebben de supers in Duitsland de prijzen alweer verhoogt zodat ze de melkfabrieken uit kunnen betalen. Hier hadden ze niet echt veel moeite mee. De consument in Duitsland vind dit ook geen probleem als het maar bij de boeren terecht komt zeggen ze bij ieder interview. Het probleem was dat de melkfabrieken niet goed hadden uit onderhandeld. Wij in Duitsland staan al jaren voor de supermarkten te demonstreren en zij wezen ons naar de fabrieken. Nu wij deze actie georganiseerd hebben kunnen de fabrieken wel de prijzen verhogen. Ik vraag me dan niet meer af waarom. Ik denk dat al die onderzoeken die de EMB gedaan heeft hoe het kan dat de melkprijs zo laag bleef terwijl er al jaren een tekort aan melk was, en hoe het kan dat er al zoveel jaren de melkprijzen zo stabiel bleven een goed begin is geweest van een zeer goed doordacht actie plan die in de meeste landen zeer goed uit heeft gepakt. Het is alleen jammer dat er een zeer kleine partij in een heel klein land zo arogant is geweest om de actie tegen te werken. Ik vind het vooral erg voor die mensen die zich er wel voor in hebben gezet. Een volgende kans heeft men in Nederland niet meer. Als wij de strekturen in Duitsland goed voor elkaar hebben dan moet je niet denken dat wij nog solidair zijn met een land die het voor ons probeert te verpesten. Bovendien Als jij denkt dat je nu ontzetend veel melk naar Duitsland wil exporteren om de markt kapot te maken krijg je in Europa helemaal niets meer door en zorgen wij er wel voor dat Nederland zo afgeknepen wordt dat ze er nog minder kunnen. Wij hoeven alleen maar de export van mest naar Duitsland iets strenger te maken en jullie zijn alweer meer als 20 euro meer voor je mest kwijt. (dit is al gebeurd afgelopen jaar door het verbieden om buitenlandse mest aan te voeren van een niet eigendomsbedrijf uit het buitenland als je zelf dieren hebt) Dat gebeurd al ieder jaar maar met een beetje doordacht beleid kunnen jullie helemaal niets meer. Dit is niet als dreigemend bedoeld maar wel als waarschuwing dat je in Nederland zeer zwak staat en je jullie buren heel hard nodig hebben voor onderandere dit probleem en dus maar niet te veel tegen moet werken net als afgelopen dagen gebeurt is. Mijn colega's accepteren dat simpel weg niet.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jan, volgens mij studeert hij muziek. Ik hoor iedere keer hetzelfde liedje.

 • no-profile-image

  nog een melkveehouder

  Het is eigenlijk al langzaam zover. Heeft de DOC dit jaar niet een grote club duitse boeren binnengehaald met trots? Ik wil nog zien hoeveel er dat volgend jaar nog zijn evenzo met Campina. Als deze groep hun melk daar niet meer gaan leveren, gaan die alvast naar de klote! Ik heb gehoord dat dat voor DOC al minstens 10% was. Succes Hollanders op jullie mooie (zware) toekomst!

 • no-profile-image

  melkboer

  @Antoon, allereerst hoef ik mijn haggie niet te redden, ik ben geen ddb lid maar heb als ondernemer wel een mening over e.e.a.
  Met jouw opmerking dat adviesprijzen niet in de agrarische sector maar wel in andere sectoren voorkomt sla je de spijker op zijn kop. Dit is iets om over na te denken. Waarom in de agrarische sector geen adviesprijzen en in andere sectoren wel, weet jij het antwoord?
  En dan over naar punt 2; globalisering. Hoe kun je als (europese) overheid globalisering verkopen als bij produktieomstandigheden dermate grote verschillen voorkomen door verscheidenheid in wet en regelgeving?
  Kostprijsverschillen door klimaatomstandigheden, lagere lonen of produktiviteit prima, niks mis mee.
  Maar in lidstaten toestaan dat deze kostprijsverschillen bewust creëeren, en vervolgens roepen dat de sterkste moet overblijven is huichelachtig. Dat zijn politieke spelletjes over de rug van de ondernemer.
  Enerzijds stelt men globalisering voor om de sterkste te laten bovenkomen, terwijl men anderzijds door beleid stiekem sturing wil geven aan een sector in een bepaald gebied. Hoe?
  Mestbeleid, natura 2000 gebieden, kaderrichtlijn water, RO beleid etc. etc.
  Kijk, je kunt als overheid wel trots roepen dat iedere ondernemer zelf maar moet zorgen dat hij blijft drijven, maar dan moet hem niet proberen aan zijn benen omlaag te trekken zodat hij in ademnood komt of verzuipt.
  En dan jouw opmerking over afspreken van onderlinge prijzen. Dit vraagt nadere toelichting. Het is ook niet de bedoeling dat afgesproken wordt hoeveel winst er gemaakt moet worden bij de verkoop van het produkt. De NMa, leert mijn ervaring, kijkt alleen maar naar het belang de consument en het economisch belang van de staat en voor de rest helemaal niks, alle mooie woorden ten spijt. Ook deze organisatie weet drommels goed dat bij het wegvallen van producenten op enig moment de consumentenprijs gaat stijgen, kijk als voorbeeld maar naar de (bewuste) sanering van kunstmestfabrieken en de inmiddels torenhoge prijzen. Naar mijn mening zal de NMa, in het belang van de consument weinig moeite hebben met een "afspraak" tussen de melkveehouder en de zuivelfabriek. Ik vraag me überhaupt af of een verwerker kan worden aangesproken op het feit dat voor de grondstof melk een kostprijsdekkende prijs wordt betaald .Je maakt in principe geen afspraken over de verkoopprijs van een produkt, maar over de minimumprijs van de grondstof (in dit geval melk) waaruit dit produkt gemaakt wordt, met de bedoeling een stabiele aanvoer en dus continuïteit van de fabriek te garanderen. En wat een zuivelfabriek vervolgens als verkooprijs hanteert bij de retail staat op zichzelf en los van de afspraak met de leverancier van de grondstof. En dit lijkt me in juridische zin niet verboden omdat de prijs van dit produkt wel aan concurrentie onderhevig is en verscheidenheid toont door (in)efficiëntie in het totale produktieproces.

 • no-profile-image

  bianka

  Melkboer, je slaat 2x de spijker op z'n kop. Veel dank voor deze zeeeeer duidelijke uitleg!!!!!!!!!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.