Home

Achtergrond 467 x bekeken 34 reacties

DDB roept op tot saamhorigheid

Voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board (DDB) roept alle melkveehouders, die de inzet van de DDB waarderen, op zo snel mogelijk lid te worden van de DDB, zodat ook in Nederland "de saamhorigheid en kracht, die door de actie is ontstaan, kan uitgroeien tot een ijzersterk front, een Europa brede beweging in de melkveehouderij."

Van Keimpema claimt een succes van de melkacties afgelopen week. In Nederland heeft dit nog niet tot een hogere melkprijs geleid, maar elders in Europa wel.

"De melkleverstop was een middel om door de gevestigde zuivelorde heen te breken. Nu dat is gelukt, zal er worden doorgewerkt, met vastberadenheid en eendracht. De afgelopen weken waren niet gemakkelijk, maar hebben succes gehad. Alle energie zal nu op concrete resultaten worden gericht", aldus de voorzitter.

De DDB krijgt steun uit Duitsland. Voorzitter Romuald Schaber van de Duitse zusterbond, en overkoepelende European Milk Board, zegt blij te zijn met de steun uit Nederland. “Duitse melkveehouders kijken naar Nederland. Zij zijn het zuivelland bij uitstek. Dat er ook Nederlandse melkveehouders meededen met de acties, heeft ons heel veel steun gegeven.”

Hij betreurt de opstelling van LTO en de Nederlandse zuivelfabrieken Campina en Friesland Foods. Zij zullen zich niet afzijdig kunnen houden in het vervolgproces, meent hij. De concerns hebben ook vestigingen in Duitsland.

De Duitse bond zegt concrete toezeggingen te hebben gekregen dat de supermarktketens Lidl, Aldi Süd, Rewe, Plus, Kaufland, Rewe, Tengelmann en Netto de melk 10n cent duurder maken, boter 20 cent en voor kaas en yoghurt wordt de prijsverhoging nog bepaald.

"De winst voor de Duitse melkveehouders maakt voor iedereen inzichtelijk wat er bereikt kan worden door eenheid", aldus Schaber. "Wanneer de boeren als een front optrekken, bereiken zij resultaat. Dat is nu voor iedereen duidelijk. Wanneer er niet snel genoeg resultaten worden geboekt in de onderhandelingen, zullen de acties in Europees verband onmiddellijk weer worden opgestar."

De Duitse bond heeft daarnaast twee procedures aangespannen bij het Europese Hof in Luxemburg.Het betreft een zaak tegen dumping en een over vormfouten in de toekenning van 2 procent extra melkquotum.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Berend

  LTO doe nu mee anders blijven jullie een

  L (eut) en T (eut) O (rganisatie)

 • no-profile-image

  DJ

  Geert uit Overijssel, ik vind jou reactie in en intriest. Waarom veroordeel je acties, die noodzakelijk zijn voor een kostendekkende melkprijs; melkveehouders hebben ook recht op een eerlijk deel van de koek. Wij melkveehouders laten ons uitspelen door de politiek en de zuivelboboos, die heel andere belangen hebben als de gewone boer. Geert, waar ben je bang voor?

 • no-profile-image

  melkboer

  Geert heeft helemaal gelijk DJ uit Oeken!!!
  Iedereen die de Nieuwe Oogst van deze week gelezen heeft kan dat constateren!
  Natuurlijk weet ik ook wel dat het een ledenblad is maar ik acht het betrouwbaarder als de propaganda van de DDB.
  De markt bepaald nu ook in de zuivel de prijs en daar horen pieken en dalen bij.

 • no-profile-image

  econoom

  Ik kan niet anders dan constateren dat geert en melkboer, beiden uit overijsel, de ideale maatjes voor FF en Campina zijn. Deze volgzame schapen(die overigens nooit voor in een kudde zullen lopen, dat zit niet in hun karakter) volgen, samen met nog meerdere karakterloze, vechtlust ontberende schapen braaf de kudde schapen die FF en Campina van hun wol ontdoet, en deze onder de marktprijs op de markt brengen. Water in een flesje is immers duurder. Dus het moge duidelijk zijn dat de beste handelaren niet bij deze twee grootmachten in dienst zijn. Maar aangezien ze wel een enorm marktaandeel bezitten, lukt het de heren verkopers wel om de markt voor een groot deel te bederven. Maar gelukkig is daar Sita nog. Deze vrouw bezit in ieder geval wel karakter en vechtlust, en loopt dus wel voorop!!!!!
  Of je het eens bent met DDB of niet, waardering voor haar strijdlust zou je toch in ieder geval kunnen opbrengen. Maar nee hoor, van achter een grote veilige plek waar niemand je ziet proberen haar in de rug te schieten, ik schaam me als melkveehouder dat er nog zulke lieden rond lopen. BAH, BAH en nog eens BAH!!!!

 • no-profile-image

  geert

  Ik kan niet anders als constateren dat Sieta een beetje doorgedraaid is. Ze zet boeren tegen elkaar op en er zijn ook nog boeren die er als makke schapen achteraan lopen. In de tweede wereldoorlog liepen er in Duitsland ook hordes mensen achter één gestoorde gek aan. Na de tijd zeiden ze "Wir Haben es nicht gewüst"
  Boeren die nu nog geloven in het succes van de melkacties moeten het bord van de DDB in hun tuin vervangen door TE KOOP.

 • no-profile-image

  Boerin

  Er is geen oneenigheid gezaaid, die was en is er altijd al geweest, maar komt zo nu en dan even aan de oppervlakte.

 • no-profile-image

  jannie

  Samen een front vormen, daar gaat het wel om!! En bij wat voor organisatie je ook aansluit, er zullen altijd dingen zijn waar je het niet mee eens bent!!
  En RMO chauffeur je hebt gelijk, de mensen met de grootste bek, doen er zelf niets voor om het anders te krijgen.
  Die zijn alleen maar druk met commentaar leveren op anderen.

 • no-profile-image

  maurits von martels

  Optrekken als 1 front daar ben ik het helemaal mee eens.
  Daarvoor hebben wij toch onze cooperaties opgericht.

 • no-profile-image

  fleckfieh boertje

  Ze zijn allemaal knetter gek!!!!
  Als je graag actie wil voeren doe het dan op een manier waar de burger geen last van heeft en de andere colega boeren. En blijf met de pootjes van de fabrieken af, als je het beter weet ga zelf je eigen zuivel verwerken.
  De melk prijs met vorig jaar vergeleken rond deze tijd is al 10 cent meer.
  Sinds het laatste paar jaar zie je steeds meer Varios of andere duren merken rond rijden die meer dan 120pk hebben ook bij kleine melkveehouders, en de melkrobots vliegen als zoete brootjes over de toonbank. Een paar jaar geleden werd er veel melk gekocht voor meer dan 45 cent per % vet.
  Door dit soort uitgaven ver hoog je de kost prijs behoorlijk. Een oude Belarus met en oude kuilvoer snijder is ook het andere uiterste.
  Even tot 10 tellen als je wat aan schaft.
  In 2015 gaat de quotum er af en als dan de melkprijs met 5 cent zakt, maar je hebt de quotum kosten ook niet!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  vrijheid en saamhorigheid

  Er wordt steeds over cooperaties ges[proken, Helaas zijn er maar enkele goede cooperaties meer. De meeste zijn uit op macht. Dit op kosten van de boer. Hoe groter hoe aroganter. Ze staan veel te ver van de boer af!! En wat blijkt dat ze maar middelmatig presteren. Ik was voor cooperaties maar wat ben ik blij dat ik er weg ben. Ik dacht eerst dit kan toch niet waar zijn! Maar het is een drama wat je daar kunt mee maken!! Eerlijk zaken doen is toch je beste imago, laat ze daar dan is mee beginnen en vol houden!! Dus ik zou maar meer inzetten op de DDB en de EMB, Europees om een goede melkprijs te ontvangen. Ik ben anders bang dat je over 10 jaar zegt, had ik maar geluistert naar die waarschuwing. Wat er allemaal gebeurd is wil ik hier niet naar buiten brengen1 Laten we het netjes houden.

 • no-profile-image

  Antoon

  die Sieta leeft in haar eigen droomwereldje, als je deze woorden uit kunt spreken na de afgelopen twee weken: 'de saamhorigheid en kracht, die door de actie is ontstaan...' dan moet je toch maar eens een boek zien te vinden met als titel: 'conclusies trekken voor beginners'. als er één ding is, dat NIET is ontstaan door de acties, is het saamhorigheid Sieta. Ik snap écht niet hoe mensen deze vrouw nog serieus kunnen nemen...

 • no-profile-image

  ROEL

  NU ZEGGEN JULLIE NIKS HE DOMME BOEREN

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  ik ben nog nooit een domme boer tegen gekomen die zijn er ook niet,als ik jouw simpele redenering zie zouw je wel eens de eerste kunnen zijn. tenminste als je zelf boer bent dat betwijfel ik.

 • no-profile-image

  ..

  jah tuurlijk word maar mooi lid van de DBB hoemeer mensen hoemeer met als inkomsten krijgt!!! en hoemeer mensen er zullen staken en geen inkomsten krijgen.

 • no-profile-image

  peer

  ""Saamhorigheid en kracht" Er is in de sector nog nooit zoveel oneenigheid gezaaid. Kijk maar eens op de peiling rechts onder op de internetpagina van AGD.nl
  70% is TEGEN deze actie

 • no-profile-image

  verstandige boer

  sinds een paar jaar zie steeds meer boeren stoppen omdat het niet meer lukte en de vrouw werkt erbij om nog rond te komen. Als we onze melk willen verkopen aan de consumenten, die dat best kunnen betalen, moeten we dat als boeren doen met onze cooperatie. De directie en het bestuur moeten naar de boeren luisteren. Als we nu niet gezamenlijk meer voor ons eerlijke, verantwoord en milieubewust geproduceerde product vragen, dan zijn er over 20 jaar alleen nog grote bedrijven en geen koeien meer buiten en zeker geen fleckvief.

 • no-profile-image

  g.vanhommerig

  lijkt mij het beste dat de D D B ers en hun europeese colegas hun melk verkopen aan partculieren zuivel ondernemingen voor pakweg 10 cent + .Zijn ze mischien nog niet tevreden maar is het probleem wel opgelost

 • no-profile-image

  hersenen

  HAHA wat zijn de boeren toch DOM. Ze laten zich van links naaien en ook nog van rechts. En inderdaad eenheid maakt macht.
  Ik zeg maar een ding en dat is 1 euro voor melk in de winkel en 40 cent voor melk bij de boer. Waar blijft die 60 cent niet bij de boer dus.

 • no-profile-image

  piet

  Dijkstra heeft helemaal gelijk in Nieuwe Oogst, als je het filmpje op You-tube ziet hoe briesend de DDB tegen Jan van Weperen tekeer gaat, weet je wel genoeg. De DDB-ers zijn allemaal door Sieta gedrogeerd. DUS DIT MENS MOET OPHOUDEN VERDEELDHEID TE ZAAIEN

 • no-profile-image

  RMO Chauffeur

  Jullie zijn net een stelletje kleine kinderen!!
  Grote bek op het internet, maar daar krijg je geen goede melkprijs door!

 • no-profile-image

  pipo

  daar hebben de cooperaties voor, dus geen melk (meer) over het land en direct aan het werk

 • no-profile-image

  ROEL

  BOEREN ZIJN GEWOON DOM DUS

 • no-profile-image

  arend

  kijk roel, boeren zijn nou net niet zo dom om zich tot jou niveau te verlagen, mvg

 • no-profile-image

  Piet overleg

  Geweldig als iedereen meedoet om zeggenschap te krijgen in de eigen organisaties. Iedere zichzelf respecterende organisatie overlegt met zijn leden. Sommige leggen hun wil op aan de leden. Nu is de tijd aangebroken dat onze voormannen iets voor ons als veehouders moeten doen. Een goede melkprijs van te voren afgesproken. Als het in Duitsland kan, kan het hier ook.
  Dan blijft het platteland bestaan met ook kleinere bedrijven en koeien in de wei. Dat is toch wat iedereen wil. Ook lto ook FCDF en Campina, bbd en de tweede kamer? conclusie ;Met z'n allen aan de slag.

 • no-profile-image

  fryske boer

  heeft sieta nog niet voor genoeg verdeeldheid gezorgd ga die melkfabriek nou maar gauw opstarten ga in ieder geval niet nog meer schade aanrichten accepteer mislukken acties in nederland nederland is geen duitsland praat niet over saamhorigheid die is ver te zoeken ook bij ddb boeren veel ddb borden hier in de buurt zijn in de schuur gezet door zich diep schamende ddb leden

 • no-profile-image

  Klaas

  Melkboer uit Overijsel heb je de Nieuwe Oogst goed gelezen. Heb je de column van Dijkstra ook gelezen, die meende dat het goed idee is om voorafgaande aan de LTO vergaderingen Sieta nog even met de grond gelijk te moeten maken. Ik vind het te erg voor woorden en met opbouwende kritiek heeft dit niets meer te maken. Ik wil niemand van het geloof in een vrije markt afhouden, maar reken er maar op dat wij hierin ook als slaven worden behandeld. RFF en de politiek zullen na vorige week zich niet extra voor ons zullen inzetten. We hebben ze erg duidelijk gemaakt, dat wij de melkprijs prima vinden en onze zeggenschap in deze grote cooperatie blijft een lachertje.

 • no-profile-image

  bert

  He pietje uit puk het is toch wel duidelijk dat dijkstra een gekleurde bril op heeft of niet.Schoppen is altijd makkelijk, mee profiteren straks ook.

 • no-profile-image

  koetje

  fleckfieh boertje heeft gewoon gelijk niet zo lang geleden hadden we de quotumepidemie daarna kwam het voermengwagenvirus met bijbehorende trekker nu is iedereen besmet met het stalbouwvirus iedereen hobbelt maar wat achter elkaar aan als echte kuddedieren

 • no-profile-image

  Karel Gockel

  De DDB-actie is helaas uitgevoerd, echter de verkeerde bedrijven zijn geblokkeerd. Bovendien voedsel vernietigen is ongehoord.
  Voorstel voor volgende acties mocht het nodig zijn:
  1 Blokkeer de winkels van de ketens die stunten met de melkprijs.
  2 Deel aldaar de melk gratis uit i.p.v. vernietigen.
  Zo vernietig je de winst van deze bedrijven, zoals ze ook de winst van de melkveebedrijven vernietigen door de gevolgen van het stunten op kosten van de melkveehouders te financieren (te lage uitbetalingsprijs voor de melk).
  Lidl gaat al meer voor de melk betalen. Wie volgt. Maar schuw niet om de prijsstunters met voedsel direct aan te pakken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Roel, waarom in drie opeenvolgende reactie's "domme boeren". Mijn mening; er is nog nooit een gek geboren, wel zijn er velen gestorven.

 • no-profile-image

  jan berend

  wat raar dat sommige mensen en ook LTO tegen een hogere melkprijs zijn.
  Is dit misschien omdat de DDB dit heeft bedacht en ze niet zelf op dit idee zijn gekomen?

 • no-profile-image

  Helaas veehouder met ervaring

  De enige redding voor de Nederlandse landbouw is de opbrengstprijs naar een aanvaarbaar niveau. Dus lostprijsdekkend! daar heeft de DDB zich voor ingezet, voor Nederland samen met Europese landen. Prima opzet en ook al met resultaat! Alleen zijn er organisaties die hier niet voor gaan. Ze menen zelf het wel te kunnen regelen. Ze zwepen veel boeren op om niet met de acties mee te doen!! Kennis van zaken en acties zullen tot resultaat lijden. Samenhorigheid en krachtig optreden ligt hier aan ten grondslag. Acties dood praten zal tot de ondergang van de landbouw in Nederland lijden. Heb geen illusies dat het goed komt als je niks doet!

 • no-profile-image

  deyenne van G.

  Gelukkig dat er eindelijk een europese bundeling tot stand is gekomen. Echter misschien is het beter in DenHaag en Brussel te protesteren of bij de kantoren van Campina en FF. Zij zijn het die niet willen luisteren naar notabene hun eigenaren. Wij begrijpen niet dat er boeren zijn die geen actie willen voeren. We produceren op milieuvriendelijke, diervriendelijke wijze en daar hangt gewoon een prijskaartje aan. Toon V Hoof zegt dan: we moeten energie steken in de ledenvergadering. Nou dat hebben we al tien jaar gedaan!!! En dit is dus het resultaat als Campina de uit te betalen melkprijs niet meer als eerste doel neer zet.
  Houd u ze dom, houden wij ze arm!

 • no-profile-image

  roel

  WAY ZIJN DIE BOEREN TOCH DOM. INSTEEK VAN DE OVERHEID DE EERSTE LEVENSBEHOEFTEN MOETEN GOEDKOOP ZIJN. DE BOEREN WILLEN UITBREIDEN,DUS DENKT VADERTJE OVERHEID "GEEF DE SUKKELS EXTRA QUOTUM EN LAAT ZE IN DE WAAN DAT ER WERELDWIJD VRAAG GENOEG IS, DAN PRODUCEREN ZE [DE SUKKELS] VANZELF MEER EN VOOR EEN SUPER LAGE PRIJS EN HOEVEN ZE DE CONSUMENT GEEN LOONSVERHOGING TE GEVEN. TEVENS ZEER BELANGRIJK OM DE INFLATIE TEGEN TE GAAN. LEGER VAN SUKKELS TRAP ER NIET IN.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.