Home

Achtergrond 304 x bekeken 6 reacties

'Compensatie voor getroffen fruittelers'

De afzetorganisaties, standsorganisaties en het ministerie van landbouw moeten gezamenlijk toewerken aan een compensatie van de enorme hagelschade bij fruitteeltbedrijven.

Dat stelt voorzitter Rien van Doorn van coöperatie Fruitmasters.
De maatschappij moet de pijn op deze bedrijven wegnemen, stelt Van Doorn. Hij heeft een aantal bedrijven bezocht in de Betuwe en weet dat de schade op de bedrijven oploopt tot wel 1,5 miljoen euro, maar de meerjarige schade is mogelijk problematischer. “Bij veel bomen is de bast eraf en stroomt sap uit de bomen. Je weet niet wat voor schimmels zich daar nu in nestelen. De vervolgschade kan enorm zijn.”

Van Doorn zegt nog nooit zo’n schade te hebben waargenomen. Hij heeft bij de Nederlandse Fruittelersorganisatie aangedrongen om bij de overheid te pleiten voor compensatie uit het calamiteitenfonds. "Er zijn ongetwijfeld bedrijven die het kunnen dragen, maar er zullen ook bedrijven zijn die het niet kunnen overzien."

Circa 300 hectare van de aangetaste percelen in de Betuwe is van Fruitmastersleden, stelt Van Doorn. De afzetorganisatie zal dat voelen in het aanbod kwaliteitsfruit, verwacht hij.

The Greenery zegt dat enkele telers getroffen zijn. Ondanks de lichte schade bij deze organisatie steunt de organisatie de oproep, maar pas nadat de schade in kaart gebracht is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  al

  Wie durft te zeggen dat dit nog nooit eerder is gebeurt? In 1996 zijn wij getroffen door zo'n soort hagelbui alleen ons bedrijf zo erg dat er werkelijk geen blad meer aan de bomen zat en de basten van de bomen allemaal kapot waren, de spreeuwen lagen zelfs dood tussen de bomen. Ze zijn toen van het ministerie uit komen kijken omdat dit nog nooit had plaats gevonden maar geen cent hebben we gekregen. We hebben toen alle perenbomen moeten rooien en verder hebben we hier dus jaren last van gehad. Dus kom nu niet met dat dit nog nooit is voorgekomen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal mee eens "jeetje". Jaco, je zou je eens een beetje moeten verdiepen in het verzekeren van bedrijfsrisico's van een zelfstandig ondernemer. Neem van mij aan dat er in de kleine lettertjes genoeg staat geschreven om fikse claims te voorkomen. En daar gaat het bij verzekeren nou net om, niet de futiliteiten maar de echte risico's die een bedreiging voor het voortbestaan betekenen, afdekken. Er staat bv. in dat bij overmachtsituaties en natuurrampen niet tot uitkering behoeft te worden uitgegaan. Tja, en dan de interpretatie hiervan hè. Kijk als voorbeeld maar een goed naar de regenverzekering. Dit jaar zijn er genoeg ondernemers op de koffie gekomen na het claimen van de schade waar ze dachten recht op te hebben.
  En ben je het er niet mee eens, dan kost het halen van je gelijk meer geld dan de oorspronkelijke schade. En wat schiet je dus op? Helemaal, maar dan ook helemaal niets.

 • no-profile-image

  Jaco

  Tuurlijk, de maatschappij zal het wel even ophoesten. Dan moet gelijk even in dezelfde hoest de melk van de boeren worden gecompenseerd, de hoge kosten en lage opbrengsten in de glasgoente en volle grondteelt worden opgehoest en ga zo maar door. Ik kan me inleven in de situatie en dat het knap balen is, maar er bestaat toch altijd iets van een verzekering? Natuurlijk, dat is duur, maar iemand anders moet ook zijn bedrijfsvoering verzekeren. Gokken zijn cassino's voor. Als ik dan verder lees dat het zo'n 300 ha betreft van Fruitmasters, is de link naar een vorm van collectief verzekeren snel gemaakt?!

 • no-profile-image

  jeetje

  Helemaal mee eens dat kopstukken ijveren voor een vergoeding voor extreme calamiteiten.
  Toch een kanttekening: Voor hagelschade is tenminste nog een verzekering mogelijk. Die is duur, maar moet gezien worden als een belangrijk onderdeel van de kostprijs. Wat shoppen bij verzekeraars kan veel verschil maken in te betalen premies. Aan de ondernemer om dit risico af te wegen. Vervolgschade aan fruitbomen zou verzekerbaar moeten zijn of het zou mogelijk moeten zijn een beroep te doen op een calamiteitenfonds. Zo ook bij extreme schade door nachtvorst, regen of droogte. Niet iedereen is in de mogelijkheid te beregenen bij vorst of droogte, simpel door een gebrek aan voldoende geschikt water. Ik mis echter collectief denken onder de fruittelers. Hebben we geen schade en wel allerlei voorzieningen, waarom dan iets collectief ondernemen? Nu treft een hagelbui een fors aantal telers en er zou actie ondernomen moeten worden. U ziet: treft het uzelf of uw naaste, dan moet er ineens wél wat gebeuren. Nogmaals: ik steun dit, ook als ik niet getroffen ben. Misschien wel omdat ik weet wat het is.
  Op ons eigen fruitteeltbedrijf hebben we in het verleden vaak forse hagelschade ondervonden. De laatste jaren worden we juist minder getroffen dan voorheen, dus om nu van een trend te spreken lijkt me nogal voorbarig. Volgens mij wordt er pas over nagedacht als het je treft. Zelf hebben we 1% oogst in de zure kersen. Onverzekerbaar en niet te vermijden. Nachtvorstschade uit de nacht van 22 maart, eerst 's nachts sneeuw en dan -3, alles kapot. Aankloppen bij instanties levert niks op, wie gaat nou die enkele telers verder helpen? Niemand dus, want welk belang hebben we daarin? Het treft me zwaar, het zal wel bij het risico van het ondernemerschap horen. Het zou mooi geweest zijn als iemand aan de slag ging met ons probleem. Ik vrees echter eenling te zijn...

 • no-profile-image

  JEETJE

  Jako,
  Als er een sector is waarbij de productie en de opbrengstprijs door niemand wordt gereguleerd, dan is het wel de fruitteelt. Er was ooit sprake van interventieprijzen en rooiregelingen, maar voor de rest hebben we altijd zelf ons plan moeten trekken. Crises in de fruitteelt zijn van alle tijden, maar daar gaat het hier niet over.
  Dus opmerkingen over melkprijscompensatie, vergoedingen voor hoge kosten en lage opbrengsten zijn niet op zijn plaats. Daar zijn we al jaren aan gewend, net als de groentetelers overigens. Melkveehouders hebben jarenlang zonder dergelijke onzekerheden kunnen leven, leuk voor hen. Volgens mij heb je niet door dat hagelverzekering 6 tot 20% premie kost over je opbrengst, afhankelijk van je schadeverleden.
  Als de koeien nou eens een jaar geen melk meer geven a.g.v. een calamiteit, dan zou ik - en melkveehouders - het niet meer dan redelijk vinden dat er aanspraak gemaakt kan worden op een calamiteitenfonds. Zo ook fruittelers die een vergelijkbare ramp overkomen. Dat heeft niets met casino's te maken.

 • no-profile-image

  jac

  Tja, wat moet je hier mee. Ben geen voorstander van zeuren om overheidsgeld als het een keer flink tegen zit. Als het een paar telers overkomt moeten ze het zelf maar uitzoeken en nu het er meer zijn zou er extra geld moeten komen.......?!
  Wat betreft vervolgschade aan de bomen dit wordt niet gedekt door de hagelverzekering volgens mij,misschien moet hier wel eens bekeken worden of dit niet ook mogelijk is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.