Home

Achtergrond 361 x bekeken

Clavibacter-besmetting glastuinbouw in toom

De clavibacter-besmetting in de tomatenteelt blijft de laatste tijd goed onder controle.

Dit melden LTO Glaskracht Nederland en andere betrokken organisaties. Er zijn geen nieuwe besmettingen of verdenkingen meer aan het licht gekomen. De afhandeling van de schade, die is veroorzaakt door een besmetting in Bizarr-tomaten, is intussen ook goed op gang gekomen. Zaadbedrijf Seminis heeft de telers die direct getroffen zijn door een Clavibacter-besmetting in Bizarr inmiddels schadeloos gesteld. Met de indirect getroffen bedrijven, zowel telers als opkwekers, wordt nog een gesprek gevoerd. Daarmee is deze situatie anders dan enkele maanden geleden. Toen stelde Seminis zich op het standpunt dat het geen enkele verantwoordelijkheid droeg voor de indirect getroffen bedrijven.

Nu wil het bedrijf nog steeds niet zeggen dat het zich verantwoordelijk voelt voor de schade op deze bedrijven. Dat zegt woordvoerder Joost van Regteren. Wel wil het bedrijf voor een constructief overleg om de tafel gaan zitten met de indirect getroffenen, zegt hij. Dat de gedupeerde bedrijven hier ook iets mee zullen opschieten, valt op dit moment nog niet te zeggen.

Ondertussen werken de NAK-Tuinbouw, de Plantenziektekundige Dienst (PD) en Groen Agro Control aan de ontwikkeling van een nieuwe snelle detectiemethode voor de opsporing van Clavibacter. Het gaat om een detectiemethode op basis van een bio-PCR-detectie.
Voor de nieuwe methode is subsidie aangevraagd bij het Productschap Tuinbouw. Door de uitbraak van Clavibacter zijn in het afgelopen jaar ongeveer vijftien bedrijven besmet geraakt. Naast het ras Bizarr zijn ook tomaten van het ras Treasury besmet geraakt.
Door de Clavibacter-besmetting zijn met name enkele opkweekbedrijven zwaar in de problemen geraakt. Voor hen was het in de praktijk vaak moeilijker om een directe besmettingsbron aan te wijzen dan voor telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.