Home

Achtergrond 201 x bekeken

Certificaateis VS voor paprika vervalt

De Amerikaanse Plantenziektenkundige Dienst heeft de eis voor een fytosanitair certificaat bij Nederlandse paprika laten vallen.

De VS lieten alleen Nederlandse paprika toe als de overheid heeft gecontroleerd dat er geen rupsen van de soort Duponchelia fovealis L. op deze vruchtgroente aanwezig zijn. Als de controle goed uitpakt verstrekt het KCB een fytosanitair certificaat. Gezien het belang van de export van paprika’s naar de VS en de kosten en bureaucratie die controle met zich mee brengt heeft de Nederlandse paprikasector een plan van aanpak opgesteld om de bewuste rups te weren uit de kassen.

Vanaf augustus 2007 heeft de sector valletjes in de kassen opgehangen met lokstof om het insect te vangen. Deze werkwijze heeft ervoor gezorgd dat er sindsdien geen rups meer is gevonden in zendingen naar de VS. De Plantenziektenkundige Dienst in de VS heeft kortgeleden laten weten deze aanpak te accepteren en dat fytosanitaire certificaten niet meer noodzakelijk zijn zolang de rups niet wordt aangetroffen. De Amerikaanse inspecteurs hebben aangegeven dat ze nauwgezet blijven controleren op de aanwezigheid van rupsen op Nederlandse paprika’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.