Home

Achtergrond 324 x bekeken

CZAV betaalt bij graan record aan nabetaling

CZAV betaalt 9 miljoen euro aan nabetaling op het graan van oogst 2007. Dat is de hoogste nabetaling die de coöperatie ooit op graan heeft betaald.

CZAV heeft vandaag de eindprijzen voor tarwe en brouwgerst bekend gemaakt. Maaltarwe van oogst 2007, met een hectolitergewicht van meer dan 75 kilo, heeft 230 euro per ton opgeleverd, exclusief btw.

Voertarwe komt op een eindprijs van 222 euro per ton. Het zijn de hoogste eindprijzen in 25 jaar. Francke: "Maar de telers hebben sindsdien te maken met fors hogere kosten, onder andere voor gewasbescherming, bemesting, arbeid en energie."

De eindprijs van oogst 2006 was €132,50 per ton tarwe. Toen maakte CZAV geen onderscheid tussen voer- en maaltarwe omdat vrijwel alle tarwe van maalkwaliteit was.

Dat is anders bij de oogst van vorig jaar, zegt adjunct-directeur Ko Francke. "De regen vlak voor de oogst heeft de kwaliteit nadelig beïnvloed. Desondanks is toch de helft als maaltarwe afgezet."

CZAV is erg tevreden over de eindprijzen, maar Francke plaatst er wel een kanttekening bij. "Er zijn minder kilo’s van een hectare geoogst. CZAV heeft vorig jaar 240.000 ton graan ingezameld. Dat is 18 procent minder dan van oogst 2006." Voor brouwgerst is de eindprijs van CZAV uitgekomen op 267 euro per ton. Over de oogst van 2006 heeft CZAV 166 euro betaald.

CZAV verkoopt het graan in de periode van vlak voor de oogst tot en met eind mei. De CZAV-prijzen liggen boven de gemiddelde noteringen van de beurscommissie Goes. Die noteert over de periode vanaf de oogst tot en met mei voor maaltarwe gemiddeld €222,29 per ton. Voor voertarwe is dat 211,95 en voor brouwgerst €257,56.

Bij CZAV moeten de kosten voor drogen en inname en de vergoedingen voor bewaring en aanvoer nog met de prijzen worden verrekend. Francke: "Inname kost €7,50 per vracht, omgerekend zo’n 50 tot 75 cent per ton. De droogkosten hangen af van het vochtgehalte, maar bedragen gemiddeld 50 cent per ton. Als telers het graan zelf aanvoeren over grote afstand krijgen ze een vergoeding van maximaal 5 euro per ton. De vergoeding voor kort bewaren is maximaal 5 euro per ton."

Het verkoopseizoen is moeilijker geweest dan in voorgaande jaren, zegt Francke. "Er waren veel prijschommelingen en er lag een groot verschil tussen de noteringen op de termijnmarkten en de effectieve markt. Dat komt door het speculatieve karakter van de markt. Dat maakt het lastig de markt goed te beoordelen. Desondanks zijn onze telers tevreden over de eindprijzen."

Of registreer je om te kunnen reageren.