Home

Achtergrond 468 x bekeken 2 reacties

Brusselse vrijgevigheid

Ook sympathieke ideeën kunnen de plank misslaan. Het luchtballonnetje van Mariann Fischer Boel om overgebleven landbouwbudget van de EU aan ontwikkelingslanden te besteden, blijkt ondanks verzet van lidstaten serieuzer dan gedacht.

Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso bracht het deze week te berde in een bijeenkomst van regeringsleiders. Brussel wil iets doen aan de gevolgen van de hoge prijzen voor landbouwproducten voor de bevolking van arme landen. Dat is natuurlijk een goed streven. In eerste instantie lijkt het dan logisch naar het landbouwbudget te kijken. Zeker als blijkt, dat niet alle begrote bedragen daadwerkelijk worden uitgegeven.

Dat mag de laatste jaren een paar keer zijn gebeurd, maar is niet structureel. Bovendien is dat geld niet van de Commissie, maar van de lidstaten. Overschotten vloeien terug naar de EU-landen, die vervolgens zelf kunnen en moeten bepalen wat er mee gebeurt. Nederland wijst het idee van Fischer Boel dan ook terecht af. Verburg kiest voor structurele vormen van ontwikkelingshulp.

Dat is logisch: Nederland doet daar verhoudingsgewijs al heel veel aan en heeft dit beleid met zorg opgezet. Voor je het weet doorkruist Brussel met zijn goedbedoelde vrijgevigheid de Nederlandse insteek. Ontwikkelingssamenwerking is òf nationaal òf EU-beleid, en niet een mix van beide. Gezien de ervaring kan dit beter in eigen hand blijven.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    nederland is al wereldkampioen met het geven van ontwikkelingshulp

  • no-profile-image

    gert

    veel ontwikkelingshulp komt in verkeerde handen terecht,met de machthebbers in veel landen komt er weinig van terecht

Of registreer je om te kunnen reageren.