Home

Achtergrond 164 x bekeken 1 reactie

Brussel neemt speculanten onder de loep

De Europese Commissie gaat onderzoeken in hoeverre speculanten de voedselprijzen opdrijven en welke maatregelen mogelijk zijn.

Ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben daartoe vandaag opdracht gegeven. "We weten dat er speculatie is. Maar niet in welke mate'', zei de Sloveense minister Andrej Bajuk, die de vergadering voorzat.

De voedselprijzen zijn het laatste jaar fors gestegen, onder meer door grotere vraag uit ontwikkelingslanden. De ministers menen dat de landbouw productiever moet worden, om aan de groeiende vraag naar voedsel te voldoen.

De ministers van Financiën wezen verder opnieuw belastingverlagingen af om de dure brandstof te compenseren. "We hebben al in 2005 afgesproken dat we geen accijns en btw verlagen bij hoge olieprijzen. Maar er is niets afgesproken over hogere belastingen'', verduidelijkte EU-commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken). Italië en Luxemburg overwegen een taks op winsten van oliebedrijven.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Vreemd als de voedselprijzen te hoog worden dan word de vrije markt door Europa onder de loep genomen, Als boeren creperen onder het juk van de supermarkten dat kijkt Europa de andere kant op, want zo werkt de vrije markt nu eenmaal

Of registreer je om te kunnen reageren.