Home

Achtergrond 184 x bekeken

Brussel breidt voedselbanken fors uit

Omdat steeds meer armen in Europa last hebben van dure voeding, gaat Europa de voedselbanken fors uitbreiden.

Het budget hiervoor gaat omhoog van 300 naar 500 miljoen euro per jaar. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat vanochtend gemeld na beraad met de regeringsleiders van de EU-landen.

Voedselbanken in veel EU-landen zijn in 1986 opgezet om overtollige landbouwproducten uit te delen. Nu de 'vleesberg', 'boterberg' en doorgedraaide tomaten bijna geheel zijn verdwenen, koopt de EU veel voedingsproducten voor de organisatie. In 2007 kregen ruim 13 miljoen mensen een maaltijd uitgedeeld in achttien van de 27 EU-landen. Nederland doet niet mee met dit EU-project, maar heeft wel particuliere voedselbanken.

Commissievoorzitter Barroso legde de regeringsleiders verder uit dat de EU meer maatregelen neemt tegen de dure voeding en olie. Zo worden productielimieten in de landbouw snel geschrapt, waaronder de melkquota en de braakleggingsplicht in de akkerbouw.
Verder onderzoekt Brussel de supermarktsector in de EU. "De prijzen van brood, eieren, melk verschillen sterk van land tot land'', zei Barroso, die vermoedt dat supers in sommige landen te hoge prijzen rekenen.

Barroso kondigde eerder op de avond al een voorstel aan voor een nieuw groot fonds om boeren in ontwikkelingslanden te helpen. Met extra zaad en kunstmest kunnen de boeren meer telen en de honger bestrijden. Wat betreft de dure olie, zei Barroso dat elk EU-land vrij is om gedupeerde huishoudens te helpen. Zelf heeft Brussel dinsdag een steunplan voor de visserij gepresenteerd met miljoenen euro's nieuw geld.

De EU-topman Barroso overweegt verder een voorstel voor lagere belasting op energiezuinige apparaten. Zulke apparaten verminderen het verbruik van dure olie. Brussel staat overigens niet in de weg als EU-landen een belasting willen invoeren op onverwachte winsten van oliemaatschappijen. Onder meer Italië zinspeelt daarop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.