Home

Achtergrond 170 x bekeken

Britse inflatie sterk gestegen

De Britse inflatie is in mei gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen zestien jaar.

De prijzen van consumentengoederen lagen gemiddeld 3,3 procent hoger dan een jaar geleden. Dat maakte het Britse bureau voor de statistiek vandaag bekend. In april lag de inflatie op 3,0 procent.

De inflatie, die nu op het hoogste peil ligt sinds juli 1992, wordt vooral aangejaagd door de sterk gestegen prijzen van voedsel en energie. Voedsel en niet-alcoholische dranken waren in mei bijna 8 procent duurder dan een jaar eerder. De prijs van energie nam in dezelfde periode met bijna 6 procent toe.

De inflatie ligt ruim een procentpunt boven de door de Britse centrale bank nagestreefde waarde van 2 procent. Dit verplicht de president van de centrale bank om in een brief aan de regering te verklaren hoe de inflatie zal worden bestreden.

Verwacht wordt dat de centrale bank de rente in het licht van de oplopende inflatie op zijn minst op het huidige niveau van 5 procent zal handhaven.

De stijging van de inflatie komt niet onverwacht. De centrale bank gaf vorige maand al aan dat de inflatie in Groot-Brittannie dit jaar kan oplopen tot 4 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.