Home

Achtergrond 256 x bekeken

Brits Kanaaleiland houdt referendum over tijdzone

Het Britse Kanaaleiland Jersey houdt op 15 oktober een referendum waarin de bevolking wordt gevraagd over te schakelen op de Midden-Europese tijdzone.

Dan is het 's avonds langer licht op het vakantie-eiland voor de kust van Frankrijk. De maatregel ligt gevoelig onder de ruim 90.000 eilandbewoners die trots zijn op hun speciale status binnen het Verenigd Koninkrijk. De bevolking zou door de maatregel een uur voor lopen op de rest van de Britten. Sommige bewoners zullen de stap niet willen maken zonder dat Engeland en Wales hetzelfde doen, erkent senator Jimmy Perchard in dagblad The Times.

De discussie over een andere tijdzone op de Britse eilanden steekt van tijd tot tijd de kop op. Tijdens de winter slaapt naar schatting een derde van de Britten nog als de zon opgaat, terwijl het al weer donker is als ze thuiskomen van school of werk. Als het 's avonds langer licht is, zou het aantal ernstige verkeersongevallen met 450 per jaar kunnen verminderen. Bovendien kan het een energiebesparing van 5 procent betekenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.