Home

Achtergrond 156 x bekeken

Boeren verwachten veel betere oogst

De oogsten aan graan, maïs en koolzaad zullen fors hoger uitpakken dan vorig jaar, stelde de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca vandaag.

De graanoogst kan 17 procent hoger uitvallen, tot 130 miljoen ton. Door een reeks tegenvallende oogsten is de graanvoorraad nu historisch klein: dat leidt tot fors hogere prijzen voor brood, pasta en andere graanproducten.

De boerenbond voorziet 25 procent meer maïs en 7 procent meer koolzaad in het seizoen 2008/2009. Dit komt mede omdat boeren geen akkers meer braak hoeven te laten liggen. De EU schrapte deze productiebeperking wegens de lage voorraden.
De Europese boerenbond Copa-Cogeca vraagt de EU-ministers van Landbouw snel te beslissen of komend seizoen opnieuw geen akkers braak hoeven te blijven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.