Home

Achtergrond 338 x bekeken 9 reacties

Bitterbal niet naar Spelen

De bitterballen van Van Dobben mogen van de Chinese autoriteiten tijdens de Olympische Spelen niet het land in.

Duizenden bitterballen zouden elke avond worden geserveerd in het Holland Heineken House. De Chinese autoriteiten ”hebben problemen met het Braziliaanse vlees”, aldus Patricia van Dobben in De Telegraaf.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Beste meneer vd Bergh, ik ben te vinden voor elk lekker stukje rundvlees, uit Nederland of waar dan ook. Over dierenwelzijn gesproken, tijdens mijn vele reizen - internationale en NATIONALE handel in vlees - heb ik de runderveehouderijen in Botswana, Namibie, Argentinie, Uruguay, Brazilie maar ook Ierland, Frankrijk en uiteraard Nederland mogen bekijken. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat er ook buiten Europa zeer professionele bedrijven opereren. Kijk eens naar de recente overnames in de vleeswereld, dit zijn serieuze bedrijven die het zich niet kunnen veroorloven om "aan te modderen" op de wereldmarkt. Wanneer je een afzetmarkt van 125 landen wereldwijd hebt, dan kom je niet weg met aankloten en hormonen gebruik. Overigens is het gebruik van hormonen in Brazilie eveneens verboden en wordt er maandelijks monsters genomen door de overheid....

 • no-profile-image

  Uchter, N

  @ vd Bergh. . . . .
  Het probleem is dat er een vleestekort is, met name verwerkingsvlees. Lees het onderstaand artikel en dan begrijp je dat de verwerkende industrie afhankelijk is van buitenlands rundvlees. Overigens komt het beste industrievlees uit Namibie en Botswana en de meest smaakvolle ribeye nog altijd uit Uruguay of Argentinie. . . . .
  http://www.agd.nl/1045436/Nieuws/Artikel/Vleestekort-in-EU-neemt-verder-toe.htm?class=articleButtons&showcomments=yes

  Sjoemelen met slachtvee
  06-02-2008

  De roodvleesslachtsector (koeien, varkens, paarden, schapen, geiten) heeft een lucratief convenant met de overheid gesloten. Vrij Nederland toont aan dat de sector het meeste keuringswerk zelf doet. De overheid staat vrijwillig op verre afstand. De commerciële eigen keuringsBV (KDS) van de sector maakt winst. Maar voor het toch al beperkte overheidstoezicht wordt systematisch miljoenen te weinig betaald. De overheid past structureel bij. Dat is niet gunstig voor de burger: hij betaalt extra, terwijl de overheidsgarantie op goed vlees flinterdun is en het gros van het keuringswerk door de sector zelf wordt aangestuurd.

  De keuringsBV is niet geaccrediteerd. De bestuurders van de BV worden door alle grote belangenbehartigers in de agribusiness benoemd. De belangenverstrengeling is geformaliseerd in de figuur van de directeur: De keuringsBV zit in een conglomeraat van NV's, BV's en stichtingen die allemaal door diezelfde directeur worden geleid. Eén van zijn NV's verkoopt verzekeringen tegen het afkeuren van vlees door de overheidsinstantie VWA (Voedsel en Waren Autoriteit). De overheid doet volop mee aan de belangenverstrengeling: de werknemers van de keuringsBV werken onder verantwoordelijkheid van de Minister van LNV.

  Vrij Nederland schetst het beeld van een falend overheidstoezicht op de vleeskeuring en op de volksgezondheid en het dierenwelzijn. Van het verantwoordelijke Ministerie moet worden gevraagd de sector beter te controleren en een eind te maken aan de belangenverstrengeling. Critici van het Ministerie van LNV pleiten ervoor de vleeskeuring elders onder te brengen, weg van het Ministerie dat de economische belangen laat prevaleren boven volksgezondheid en dierenwelzijn.

  Spoeddebat
  De Partij voor de Dieren heeft vandaag aangekondigd een spoeddebat over de VWA aan te vragen. Het Vrij Nederland-artikel werpt licht op nieuwe misstanden waardoor een nieuw debat met de minister gerechtvaardigd is, zegt Kamerlid Esther Ouwehand. De problemen worden onder meer veroorzaakt, door privatisering van de controle, waardoor de sector in feite zichzelf keurt, aldus Ouwehand.

 • no-profile-image

  Hamp Westland

  Het is ook belachelijk, dat gesleep met voedsel over de hele wereld. Weten de mensen wel hoeveel energie dit kost. Overigens, de Chinezen kunnen mijns inziens smakelijke bitterballen maken, zelfs op de Europese smaak afgestemd.
  Hamp Westland

 • no-profile-image

  vd berg

  Tja van Dobben, eigen schuld dikke bult. Moet je maar het geweldig goede, veilige en op een verantwoordelijk geproduceerde vlees uit nederland nemen. Ik heb geen medelijden met je.

 • no-profile-image

  vd berg

  meneer uchter.
  Ik weet niet in welke wereld u leeft. Nederland heeft in de vleessector een zelfvoorzieningsgraad van 170%. Het feit de verwerkende industrie (mede onder druk van de grossiersbedrijven) vlees importeerd uit derde landen, is puur een prijs kwestie. Landen als brazilie, botswana enz. kunnen hetzij met hetzij zonder subsisies vlees naar de EU exporteren. Dit vlees, rund, varken of pluimevee vlees wordt niet geproduceerd onder de voorwaarden van IKB, GMP, evt HACCP, en laten over het welzijnsaspect maar helemaal niet praten. bij de nl grens zijn de VWA controles minimaal. Het feit dat u zich laat beinvloeden door Vrij Nederland en Pvd zegt mij genoeg.
  Ik prevereer een stukje vlees geproduceerd uit NL, ik begrijp uit uw reaktie dat u dit niet uit maakt>>>> jammer, een gemiste kans, want het vlles geproduceerd in NL smaakt prima, het is ook nog eens gezond en veilig. Ik wens u veel succes met het vlees uit botwana en brazilie. Wist u overingens dat glenbuterol, geen verboden middel is in Brazilie. Je krijgt er mooi sappig vlees van, helaas is het middel kanker verwekkend. Smakelijk eten!

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Nee, bij ons gaat het allemaal goed !

  Kunt u mij informeren wanneer de VWA een partij rundvlees heeft onderschept vanuit Brazilie waarin hormonen zaten? Ik heb alles nagezocht, inclusief de uitgebreide inspectierapporten die de Europese overheid opstelt naar aanleiding van haar frequente bezoeken. Nooit is er gesproken over hormonen.


  Zomaar twee artikelen om onze ogen open te houden.

  http://www.agd.nl/1051889/Nieuws/Artikel/Veedieven-teisteren-Itali.htm

  http://www.meatandmeal.nl/nieuws/voedselveiligheid/4944/aldi-verkocht-vlees-ongeteste-britse-koe.html

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Kijk die chinezen zijn zo gek nog niet.
  Daar hoeven ze dat hormonen vlees uit brazilie tenminste niet.
  Waren ze hier in Nederland ook maar zo wijs. Het Nederlandse kwaliteitsproduct gaat voor de export. En we halen zelf alles "zolanghetmaargoedkoopis" uit het vere buitenland.

 • no-profile-image

  Antonio

  Dan lijkt me dus een uitgelezen kans voor producenten van echte Nederlandse Bitterballen met Nederlands vlees.

  En waarom Van Dobben Braziliaans vlees gebruikt, dat zal wel een kwestie van beste kwaliteit-PRIJS verhouding zijn. Maar goed, Nederlandse boeren slepen er zelf ook soya en sinaasappelpulp vandaan, dus nu niet gaan zitten zeuren!

 • no-profile-image

  eline

  Waarom zit er vlees uit Brazilie in de bitterballen van Van Dobben?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.