Home

Achtergrond 263 x bekeken

'Besmetting met pepino mozaiek via zaad onwaarschijnlijk'

Onderzoekers van Plant Research International (PRI) hebben een verdere toelichting gegeven op de eerdere uitkomsten van onderzoek naar het pepino mozaiek virus in tomaat dat binnen het EU onderzoeksproject PEPEIRA plaatsvindt.

Over de mogelijkheid van overdracht via zaad is een verkeerd beeld ontstaan in verschillende kringen, zegt onderzoeker René van der Vlugt. "Het persbericht werd soms verkeerd uitgelegd. De handelingen met het zaad die we in het onderzoek hebben toegepast zijn totaal anders dan zaadbedrijven doen."

Dat zaad een mogelijke besmettingsbron is, toonden al eerdere resultaten, maar de proef was voor het eerst van een zodanige omvang dat resultaten veel betrouwbaarder waren. De eerdere resultaten over zaadoverdracht stonden daarom ook altijd ter discussie. Het PRI kijkt overigens niet naar andere besmettingsbronnen.

Het behoort ook niet tot de onderzoeksopdracht van het internationale Pepeira-project om de procedures van zaadbedrijven te beoordelen. "Wij hebben het zaad niet ontsmet en juist wel van planten geoogst die besmet waren. Zaadbedrijven hanteren screeningsprogramma’s om te voorkomen dat zaad geoogst wordt van geïnfecteerde planten", aldus Van der Vlugt.

Of registreer je om te kunnen reageren.