Home

Achtergrond 216 x bekeken 1 reactie

Bekende camembert Président verliest officieel keurmerk

Een tegenvaller voor de Franse kaasproducent Lactalis.

De bekende camembert van het merk Président mag geen camembert meer heten. Het is namelijk bereid met gepasteuriseerde melk.

Camembert moet namelijk vanaf nu met rauwe melk worden bereid. Dat heeft de Franse vereniging van producenten van het beroemde Normandische kaasje AOC vandaag besloten. Om het AOC-keurmerk te krijgen, mag er geen gepasteuriseerde melk in de kaas zitten.

Lactalis heeft samen met Issigny, een andere kaasfabrikant, nog geprobeerd de maatregel tegen te houden. Het argument van de twee grote producenten was, dat gepasteuriseerde melk veiliger is in kazen.

Liefhebbers van Président hoeven niet te wanhopen. De kaas blijft op de markt, met een onofficieel keurmerk: Fabriqué en Normandie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    R.VERCAEMST ALGEMEEN DIRECTEUR LACTALIS NOORD EURO

    PRESS RELEASE

    Laval (France) / Brussels, June 9th

    Camembert is always available for all consumers

    The Normandy Camembert Cheesemakers' Federation (Syndicat Normand des fabricants de Camembert) remembers that the name Camembert is a generic name.

    A Codex Alimentarius norm (International norms for cheeses) has defined precisely the type, form and main technical characteristics of this soft cheese made from pasteurized milk.
    Any company, which makes a product conform to the specifications of this Codex norm, may call it Camembert.

    The recent French dispute about this product concerns only the "Appelation d'Origine Controlee" (AOC or PDO) label, which is made from raw milk and represents only a very small share of all the production of camembert in France (around 5%)

    The good products you use to appreciate are always at your disposal under the name Camembert "fabriqué en Normandie" and perfectly in accordance with the legislation.

    President Camembert is made from pasteurized milk and produced in Normandy, there is obviously no problem to call it “camembert” !

    Enjoy it as usual.

Of registreer je om te kunnen reageren.