Home

Achtergrond 172 x bekeken

Anheuser Busch zoekt politieke steun

De Amerikaanse biergigant Anheuser Busch heeft steun gezocht bij haar twee senatoren.

Het bedrijf zou als nationale schat beschermd moeten worden tegen overname door het Belgisch-Braziliaanse Inbev. Volgens analisten sluiten de activiteiten van de bedrijven goed bij elkaar aan. Inbev heeft een sterke positie in Europa en Zuid-Amerika terwijl Anheuser Busch sterk staat in de VS en een sterk merkenbeleid voert, iets waarin Inbev niet slaagt.

Met Budweiser beheert het concern uit de centraal gelegen staat Missouri het vermoedelijk grootste biermerk ter wereld. Alleen het Chinese Snow van China Resources komt in de buurt.

De familie Busch wil het bedrijf niet verkopen maar bezit slechts 4 procent van de aandelen. Met deze reden zoekt het concern steun bij de stad Saint Louis en de staat Missouri. Lokale positie keerden zich direct tegen het overnamebod.

Meesterbelegger Warren Buffet’s investeringsgroep bezit 5 procent en zou volgens Amerikaanse media wel voor verkoop zijn bij een overname prijs van bijna 29,8 miljard euro.

Het grootste probleem is volgens biermarktkenners de bedrijfscultuur. De Braziliaanse leiding van het overigens in Leuven gevestigde Inbev staat bekend om haar sterke kostenfocus. Anheuser Busch profileert zich daarentegen als personeelsvriendelijk zo niet genereus.

Concurrent SABMiller verklaart tegenover een Amerikaanse beleggerssite dat een vijandig tweede bod gezien de financiering onwaarschijnlijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.