Home

Achtergrond 147 x bekeken

Akkoord over uitval op hogescholen

De hogescholen en onderwijsminister Ronald Plasterk hebben overeenstemming bereikt over het bestrijden van uitval in het onderwijs (drop-outs).

Dat hebben de twee partijen vandaag bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat 90 procent van de studenten die zijn propedeuse afmaakt uiteindelijk de studie voltooit. Op dit moment is dat nog ongeveer 80 procent. Om dat te bereiken moet het onderwijs onder andere gevarieerder worden en moeten meer docenten over een universitaire mastergraad gaan beschikken.

Drie weken geleden verweten de hogescholen Plasterk nog dat de bewindsman op korte termijn onvoldoende maatregelen wil nemen om de uitval aan te pakken. De koepel van hogescholen HBO-raad is nu beter te spreken over de plannen van de minister.
Zo is de HBO-raad tevreden over de belofte van Plasterk om leerlingen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs bij te spijkeren op het gebied van taal en rekenen. Eenmaal op een hogeschool moeten zij op die manier de lesstof beter kunnen opnemen.
De hogescholen zijn verder blij met het uitgangspunt dat niet iedere student even getalenteerd is. Zij krijgen meer ruimte om zwakkere studenten extra te begeleiden en kunnen straks verzwaarde lesprogramma's voor slimme studenten aanbieden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.