Home

Achtergrond 604 x bekeken 6 reacties

Agrocentrum varkens in zicht

Het Innovatienetwerk van het ministerie van LNV werkt samen met een groep varkenshouders aan een plan voor een agrocentrum waarin de varkenshouderij, een bio-energiecentrale, een slachterij en toeleverende bedrijven samen komen.

Als vestigingslocatie zijn vooralsnog voorzichtig Groningen en West-Brabant in beeld. Dat zei Jan de Wilt van het Innovatienetwerk tijdens het Nationaal Platform Megastallen in Nederland, een congres dat vandaag in Arnhem werd gehouden. Volgens De Wilt komen het plan voor het agrocentrum van het groepje varkenshouders en zijn er al belangrijke stappen gezet op het gebied van onder meer financiering. De betrokken ondernemers hopen over ongeveer drie jaar met de realisatie van hun plan te beginnen.

Het agrocentrum moet een duurzaam veehouderijsysteem worden, waarbij onder meer afvalstromen optimaal benut worden, het dierenwelzijn zo goed mogelijk is en milieuschade beperkt wordt. Het gaat om een gesloten varkensbedrijf met ComfortClass elementen en zonder ingrepen.

Op het congres werd wat betreft gesloten varkensbedrijven uitgegaan van minimaal 900 zeugen (met 2.600 biggen) en 6.300 vleesvarkens. Of het agrocentrumplan van het netwerk daarvan uitgaat, bleef nog onduidelijk. Bij aanvang van het congres in schouwburg Musis Sacrum voerde Milieudefensie actietegen de komst van megastallen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  D

  @evenrekenen, Ik was gisteren aanwezig bij het symposium van Elsevier en ik vind deze opmerking jammer en een gemiste kans. Ik heb van milieudefensie geen negatief woord gehoord over landbouwers, wel dat ze een andere kijk hebben op stallen en de manier van het houden van dieren. Als je eerlijk bent hoor je ook onder landbouwers verschillende gedachten over hoe een stal het beste kan renderen.

 • no-profile-image

  jack

  Even Goed Rekenen en Wolf in Schaapskleding...

  Het mag wel duidelijk zijn uit jullie taalgebruik dat jullie degenen zijn die star denken en niet openstaan voor andere ideeën en visies. Jullie hebben het gevoel dat men met opzet tégen jullie is, maar niets is minder waar. Boeren zijn belangrijk voor Nederland, maar dat betekent niet dat je blind moet zijn voor alternatieven en andere geluiden. Want zoals het nu overkomt kan ik de woorden van Even Goed aanhalen... aan jullie zullen 'we' (en ik ben niét van MilieuDefensie!) maar niet al teveel woorden vuil maken, dat heeft (blijkbaar) weinig zin...

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  peace men zonder gezonde hollandse boeren en boerinnen geen duurzaam en veilig eten megabedrijven kunnen een volk blijven voeden gezinsbedrijven ook voor een hogere kostprijs het zit tussen de oren

 • no-profile-image

  Even goed

  een gesloten bedrijf met 900 zeugen heeft 162 kraamhokken nodig en bij 11,5 biggen gespeend en maximaal twee leeftijden heeft men totaal 3.726 biggen plaatsen nodig. Verder vier leeftijden vleesvarkens van 1.677 per leeftijdsgroep dus totaal 6.708 plaatsen. Vanuit gaande dat niet alle biggen geschikt zijn om opgelegd te worden in de vleesvarkensstal, anders heeft men 7.377 plaatsen nodig. Verder zullen we aan millieudefensie maar niet te veel woorden vuil maken, heeft weinig zin.

 • no-profile-image

  wolf in

  Beste D, dat is de nieuwe tactiek van MD. Eerder deden zij hun stinkende best om boeren en hun gezinnen kapot te maken door het vertellen van leugens. Nu proberen ze het eens op een andere manier, maar het doel blijft hetzelfde : alle boeren weg pesten uit NL

 • no-profile-image

  neutralist

  ik zie, hoor en lees niets anders dan verwijten over en weer als het gaat over landbouwers en hun tegenstanders. Ik zeg bewust tegenstanders omdat deze groeperingen gewoon uit principe tegen zijn. Waar is de tijd dat iedereen druk was met werken en respect voor elkaars doen en laten. Laat de "groeperingen" eens echt iets doen voor dier en millieu in plaats van "mediageil" te zijn en donorgeld te verkwisten. En de landbouwers zouden meer de wensen van de burger kunnen bekijken als kansen. De tussenschakels zouden daarnaast van beide zijden eens gemangeld moeten worden. Woekerwinsten maken, eisenstellen en je telkens verschuilen achter oneigenlijke argumenten. Een voorbeeld is nu het niet over de brug komen voor een reële vergoeding voor de kosten die landbouwers moeten maken voor het verdoofd castreren van biggen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.