Home

Achtergrond 235 x bekeken 4 reacties

'Afzetcrisis witlof noopt tot marktingreep'

Om de afzetcrisis voor witlof het hoofd te bieden, is landelijke bundeling nodig.

Dat zegt Roel Spruit, voorzitter van de landelijke witlofcommissie van LTO Groeiservice. Ook is internationaal overleg gepland met Frankrijk en België over oplossingen. Spruit pleit voor een poging het Nederlandse aanbod beter te bundelen. Nu is dat nog te verdeeld en worden telers tegen elkaar uitgespeeld. "Er zijn mogelijkheden om op de eigen markt de positie te verbeteren, maar het moet van de telers zelf komen. Van onderop." Binnenkort overlegt Spruit met regionale vertegenwoordigers over de marktsituatie.
De witlofvoorman is geen voorstander van een constructie met een consultant van buiten. "Het moet van onderaf gestuurd worden in plaats van dat een expert zegt hoe we het moeten doen."

Binnenkort staat ook internationaal overleg gepland met Belgische en Franse teeltverantwoordelijken. Doel van het overleg is te kijken of er mogelijkheden zijn gezamenlijk de afzet te verbeteren, maar Spruit ziet meer in een binnenlandse oplossing. In het verleden zijn eerder internationale samenwerkingspogingen ondernomen, maar volgens Spruit is dat niet goed uitgepakt. "Uiteindelijk is er toch sprake van eigenbelang. Iedereen is ondernemer en is vrij om zijn eigen productie te bepalen."

In plaats van productiebeperking ziet Spruit wel wat in promotie-activiteiten, maar ook een internationale promotiecampage liep eerder uit op onenigheid met de buitenlandse partners. De telers uit de belangrijkste productielanden zullen ook praten over de handelsnormen die dreigen te verdwijnen voor witlof. De telers zijn daar op tegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  @ geert, De marktleider voorop dus geert, ga van de kant af en maakt de wedstrijd.

 • no-profile-image

  Jan Groot

  We moeten gewoon met alle afzet organisaties van nederland een bodemprijs noemen en al verkoopt iemand daar onder een flinke boete opleggen. En al is er overschot gewoon wegwerken die handel!

 • no-profile-image

  Geert Langerak

  Maar Roel hoe zie je dat dan? Alleen in het binneland afspraken maken? Dan gaan de kopers toch naar Belgie en Frankrijk? Het kan alleen werken als je afspraken met zowel afnemers als telers kan maken. Promotiecampagnes hebben m.i. alleen zin als je voldoende budget beschikbaar hebt om de consument echt te bereiken (m.a.w. aan kan zetten tot meer kopen van witlof) Dat is een dure zaak van lange adem. Wie trekt de knip?

 • no-profile-image

  t j p leenheer

  toen wtlof nog een winter groente was kon iedere teler er de kost in verdienen dat lijkt allemaal wel mooi op water jaar rond de spruiten gaan de zelfde kant op achter het bureau kan men alles regelen maar komt wel anders uit met heel veel narigheid voorlichting denk eens na .

Of registreer je om te kunnen reageren.