Home

Achtergrond 205 x bekeken 7 reacties

Aantal quotumtransacties verdubbelt

Het aantal quotumoverdrachten zonder grond is vorige maand verdubbeld naar 123.

De gemiddelde hoeveelheid quotum per overdracht daalde van 71.000 naar 45.000 kilo. Zodoende steeg de totale quotumoverdracht met 41 procent naar 5,5 miljoen kilo. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel.

Melkveehouders toonden in mei vorig jaar veel meer interesse om quotum te (ver)kopen. Het aantal quotumoverdrachten zonder grond lag toen op 437, Het ging daarbij om 18 miljoen kilo. De gemiddelde hoeveelheid quotum per overdracht bedroeg toen 41.000 kilo.

Het aantal quotumoverdrachten met grond lag vorige maand op 2 met een gemiddelde van 20.000 kilo per overdracht. In mei vorig jaar vonden er 6 quotumoverdrachten met grond plaats. Het ging daarbij om gemiddeld 39.000 kilo.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkt nog steeds

  De quotumprijs gaat nu vast wel naar beneden nu de DDB eerst hun verloren melk weer moeten inhalen. Scheelt hun dus weer kosten en kunnen ze dus hun kostprijs naar beneden brengen.
  Dit geeft mij als LTO weer meer kansen in de toekomst!
  Met dank aan de oproerkraaiers!

 • no-profile-image

  Boerin

  Beste Melkt nog steeds,
  Je hebt gelijk dat we zelf onze kostprijs in de peiling moeten hebben, hebben we ook, maar ik wil graag reserves kunnen opbouwen, zodat onze andere 4 kinderen ook hun plek in de maatschappij kunnen vinden. Hun studie en de begeleiding van onze gehandicapte zoon vraagt veel geld. We boeren op een pachtbedrijf, 60 ha ,135 koeien.We draaien kostentechnisch goed. Net als Jan uit Friesland zie ik teveel onzekere factoren waardoor de marges te klein worden. Wat ik ook als een struikelbolk zie, is de arbeidsbezetting, we zetten het nu samen rond, mijn man, ik en mijn schoonvader. Als de bezuinigingen in de zorg en het onderwijs toenemen, komt een deel verzorging van onze zoon misschien weer bij ons te liggen. Ook al zouden we dat financieel kunnen trekken, dan komt nog het tijdsaspect om de hoek kijken, daarom wil ik een hogere melkprijs, zodat we ook een redelijk gezinsinkomen kunnen halen met bv. 100 koeien ipv 150. Met weken van gezamelijk 120 arbeidsuren en geen 160 meer, zodat er wat meer ruimte komt voor je gezin. Maar dat is niet wat ik aan je vroeg, mijn vraag was, als er meer geld uitbetaald wordt door deze acties, geef jij het dan weg aan bijvoorbeeld de hersenstichting? of pak je het aan, want als je het aanpakt, waar blijf jij dan met je principes....... .

 • no-profile-image

  Boerin

  Zeg, melkt nog steeds...
  Ik heb een vraag voor jou....Stel dat de DDB bereikt dat er een hogere melkprijs wordt uitbetaald, accepteer je dat dan en steek je het geld in je zak of sta je voor je woord en weiger je extra melkgeld.... Ik denk dat ik het antwoordt wel weet en jij ook wel..... je pakt wat je pakken kan...Vind je het dan echt nodig om zo slap te reageren op een groep mensen die in elk geval wat doen voor de sector. Blijf maar lekker daar in "heel tevreden", en pak vooral de hete kolen aan die een ander voor jou uit het vuur haalt. Getuigd pas van karakter, vind je ook niet?

 • no-profile-image

  Boerin

  Zeg, Melkt nog steeds,
  Gisteren was je erg snel met je reactie, waar blijft je antwoord nu? Mijn vraag ligt er nog steeds, Als je extra melkgeld krijgt, aan welk goed doel, behalve jezelf, ga je het geven? En als je het niet weggeeft, voor welke principes sta je dan? Hoe maatschappelijk betrokken ben je dan? Als je hier geen antwoord op weet, moet je misschien maar niet meer reageren..... In elk geval niet direct een oordeel vellen over bedrijfssituaties die je niet kent........

 • no-profile-image

  melkt nog steeds

  Beste twenste boerin, volgens mij is de beste garantie om de toekomst aan te kunnen een lage kostprijs in combinatie met een zuivelcoop die in de markt kan concurreren. op die manier hebben we een melkprijs die we verdienen zonder afhankelijk te zijn van derden. Dus moet je bedrijf nu al kunnen draaien zonder subsidie = melkpremie etc. Kun je dat nu niet? Dan is er werk aan de winkel op je eigen erf! Succes toegewenst

 • no-profile-image

  Jan

  Zeg melkveeboeren,

  heeft er iemand van jullie wel eens aan gedacht dat het blijkbaar niet mogelijk is om in Nederland op een bedrijfseconomisch gezonde manier melk te produceren? Een melkveebedrijf wort overgenomen voor minder dan de helft van werkelijke waarde, daarna moet er nog een mep melkpremie bij (of bedrijfspremie net hoe je het wilt noemen) en dan nog lukt het niet om geld er aan over te houden. Dat is toch geen gezonde sector te noemen?

 • no-profile-image

  Jan

  Zeg,melkt nog steeds..... kan jij in de toekomst kijken, weet jij hoe hoog olie-,voer - en kunstmestprijzen gaan worden. Wij zijn al jaren bezig om de kostprijs omlaag te krijgen en dat houdt een keer op. Vind jij het gezond, dat bij overname de opvolger een forse schenking krijgt en de andere kinderen het nakijken hebben? Getuigt toch niet van een gezonde sector en hoe zou dat toch komen als je 25 jaar dezelfde prijs ontvangt. Als er nu wereldwijd een geweldig voedseloverschot was kon ik het me begrijpen, maar nu wantrouw ik het begrip vrije markt. Het is meer zo ieder pakt z'n marges en wat er rest is voor de producent.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.