Home

Achtergrond 320 x bekeken 16 reacties

AH valt Aldi aan met extra prijsverlaging zuivel

Albert Heijn heeft de prijzen van een aantal basiszuivelproducten extra verlaagd naar het niveau van Aldi.

Die stap van de marktleider dwingt de winkelprijs bij concurrenten omlaag, zegt deskundige Gerard Rutte.

Volgens Sieta van Keimpema, voorzitter van Dutch Dairymen Board (DDB), komen de prijsverlagingen provocerend over. De DDB wil graag met supermarktkoepel CBL om de tafel om het probleem aan de kaak stellen. "We weten dat het CBL zich in principe niet kan mengen in de prijssystematiek, maar we hopen dat de organisatie een belangrijke rol kan spelen. Supermarkten lijken aan onze acties voorbij te gaan."

Voor zuivel hanteerde Albert Heijn altijd een prijslijn die boven de prijsvechters bleef. Die lijn verlaat AH nu met de verlaging van een aantal basiszuivelproducten. "Ze willen ook klanten bedienen die de goedkoopste producten willen."Merkloze kaas komt nu op € 4,29 te liggen, halfvolle melk op 53 cent per liter.

Volgens Rutte is het ongelooflijk dat de keten in de tijd van onrust over melkprijzen de prijzen extra verlaagd uit concurrentie-overwegingen. "lbert Heijn heeft gewoon schijt aan boeren."

De woordvoerder van AH zegt dat niet alleen naar de verlagingen moet worden gekeken. "Je moet naar het hele pakket kijken." Volgens Rutte worden concurrenten uit het midden van de markt gedwongen mee te gaan. Dat kan prijsvechters dwingen tot extra prijsverlagingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  hier komt weer gedonder van !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dit is provocatie en vraag om een passend antwoord van de coöperatie en anders wel een keiharde actie van de melkveehouders die zijn weerga niet kent. Sieta heeft toch gelijk gehad.

 • no-profile-image

  lucky

  Zeg John Wayne, wat de voerleverancier doet moet ie zelf weten, als dit maar niet ten koste gaat van de mais of tarwe prijs.
  En wat AH doet moet ie ook zelf weten, al geeft hij het gratis weg, als dit maar niet ten koste gaat van de melkprijs. Gebeurt dit wel dan mag je toch zeker van je afbijten, of niet soms?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  AH wil OORLOG

 • no-profile-image

  Antoon

  @LTO-Boerin, Fryslan, kan jij mij dan een andere sector noemen waar bedrijven die (structureel) verlies draaien, toch door blijven doen? dat doen de boeren toch zelf?

 • no-profile-image

  yeti

  Vorig jaar augustus kon de boerenprijs niet omhoog want, de melkfabrieken zaten met langlopende contracten en prijsafspraken. Eind 2007 ging de melkprijs dan toch omhoog. Nu dalen ze alweer sinds januari. Hoe zit dat nu dan, met die langlopende contracten? Of zijn ze nu ineens kortlopend. Of zijn ze poeslief voor AH? Ik snap het niet meer.

 • no-profile-image

  M. Vos

  Zie http://www.bdm-verband.org/userfiles/image/MIVUebersicht.jpg en trek DRIE CENT af van de prijs die de boeren per liter krijgen.

  Er blijft dus voor de melkveehouder maar DRIE-EN-TWINTIG cent per liter over!!! Dat wil zeggen dat er bij deze prijs door elke melkveehouder TWINTIG CENT VERLIES PER LITER word geleden. Echter moet wel geïnvesteerd worden in Krachtvoer, Loonarbeid, etc. En dan heb ik net nog niet eens over de andere bijkomende kosten die zo enorm verhoogd zijn de laatste tijd, zoals Diesel.

  Inderdaad meneer Stoks uit Kazachstan: we moeten Peijnenburg als voorbeeld stellen.
  Boeren moeten SAMEN een front vormen. Niet per Land maar als ÉÉN EUROPA!!!! Laat niet langer met je sollen, melkveehouders, maar doe er wat aan!!!!
  HET IS NU OF NOOIT!!!!

 • no-profile-image

  LTO-Boerin

  Wie kan mij vertellen welke voerleverancier zijn produkt verkoopt ver onder de kostprijs ?
  Ik doe uit principe al nooit geen boodschappen bij A. Heijn en al helemaal niet bij Aldi, maar ik geloof niet dat ze hier wakker van liggen.
  De meeste klanten hebben een slecht geheugen en Aldi en A.H. kunnen zich daarom heel wat veroorloven om hun klanten kwijt te raken. Vind het wel verontrustend, dat de afnemer de prijs bepaald en de zuivelcooperatie dus in dezelfde positie verkeerd dan de boer, maar afwachten wat je er voor krijgt.

 • no-profile-image

  bert

  Eens kijken hoe lto nu reageerd of blijven ze slapen.

 • no-profile-image

  melkboer

  @Antoon, die bedrijven zijn erg genoeg. Als ze niet voldoende winstgevend zijn ( en dus niet verliesgevend) zoals de "energieslurpende bedrijven" die door Verburg worden gesteund) dan krijgen ze overheidssteun om de winst op te krikken. En waarom? Werkgelegenheid Antoon, gewoon gesubsidieerde werkgelegenheid die toch mooi door de belastingbetaler zonder morren wordt betaald. En komt het er simpelweg op neer dat deze "gesubsidieerde lonen" boodschappen worden gedaan. Antoon, kun je me eens uitleggen wat het verschil is tussen met subsidiegeld boodschappen doen, of subsidies verstrekken aan de landbouw door de overheid waardoor de kosten van de boodschappen lager uitvallen?
  Ik ben trouwens helemaal niet voor subsidie, met dat even terzijde.

 • no-profile-image

  Gregor Nekschot

  Jullie zijn versdchrikkelijk hypocriet. Als je de voerleverancier kunt dwingen om het voer 50 cent per 100 kilo goedkoper te leveren, zul je dat niet nalaten. Als een ander hetzelfde doet, maar dan bij jullie of je zuivelaars, dan is de wereld te klein.
  Grow up ! Ja, de buitenwereld is niet zo aardig voor je. Get used to it.

 • no-profile-image

  toonmechy@tiscali.nl

  Dat de supers de prijs omlaag doen, moeten ze zelf weten, maar het komt er nu op aan dat de cooperaties hun rug recht houden. De supers kunnen best wat marge missen, maar de cooperaties moeten zorgen dat dit uiteindelijk niet bij de boer weggehaald wordt.
  Als de cooperaties met deze daling meegaan kan ik voorspellen dat de rapen gaar zijn. Zij moeten weten hoe gevoelig de zaak ligt en moeten dit duidelijk maken bij inkopers.
  Ik ben benieuwd wie de sterkste rug heeft???

 • no-profile-image

  B.Stoks

  Komt om dat de zogenaamde cooperaties
  melkfabrieken eigendom veehouders?
  Lijkt anders om.De cooperaties moeten doen wat Peijnen burg ontbijt koek deed. die gaf niet bij en vertelde AH. barst je krijgt niks of verkoopt aan Peijenen burg prijs. en zie die heeft geen last meer er van.
  De melkfabrieken kunnen binnen 24 uur zorgen dat ah de prijs omhoog doet ipv omlaag en tegen de andere ketens kunnen ze het zelfde zeggen.
  maar niks he. de veehouder is 2 maal melkkoe van de fabriek en 1 maal van de bank.
  Veehouders organiseer jullie en niet 2 partijdig

 • no-profile-image

  Jan

  Dit is geen van AH aan de Aldi maar een aanval van AH om de opstandige boeren te breken. In Duitsland hebben Lidl gepobeert om 10 ct voor de boeren erbij te krijgen helaas afgezwakt door Aldi tot 7 ct. Wat doet AH ???? Probeert dit alles onderuit te schoffelen ten koste van de boeren. Het best is gewoon niet naar AH gaan.
  Vraagje; weten de boeren wel bij wie hun cooperaties de beste prijzen ontvangen. Daar zou je dus boodschappen moeten doen.

 • no-profile-image

  Albert

  Wie betaald bepaald. Dus ook AH. Leuk die acties maar uiteindelijk dienen jullie allemaal weer wat te vangen vor jullie melk hoe slecht deze prijs ook is. Dus gaan jullie weer gewoon netjes leveren.

 • no-profile-image

  goede boer

  Wie betaald bepaald, zegt Albert uit Zaandam. Als ik het dan goed begrijp is AH dus de baas over de zuivelcoöperaties en niet de boerenleden. En ziijn ledenvergaderingen van de zuivelcoöperaties dan zinloos geweest?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.