Home

Achtergrond 401 x bekeken 55 reacties

Zuivelfabrieken komen in problemen door acties

Steeds meer zuivelfabrieken komen in de problemen door de protestacties van melkveehouders.

Cono Kaasmakers in Middenbeemster moet haar kaasproductie verlagen als gevolg van een kleinere melkaanvoer. Het aantal melkveehouders dat geen melk meer levert aan de zuivelfabriek, stijgt met de dag. Bij Cono kaasmakers steeg het aantal stakers gisteren met 27 naar 37 stuks. "Het betreffen wel de grotere melkveehouders, die geen melk meer bij ons leveren. Zij leveren een grotere hoeveelheid melk dan wij op de spotmarkt verkochten. Zodoende moeten we onze kaasproductie beperken", legt directeur Eric Hulst van de Noord-Hollandse kaascoöperatie uit.

Bij Friesland Foods liep het aantal veehouders die melk weigeren te leveren, gisteren op van 59 naar 102 stuks. Zij leveren zo’n 165.000 kilo melk per dag. Op de totale melkplas van 15 miljoen kilo melk, mist Friesland Foods 1 procent van haar melkaanvoer. Die daling van de melkaanvoer levert volgens de coöperatie nog geen problemen op. De zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods doen geen uitspraken over de daling van hun melkaanvoer.

Zo’n 300 leden van de Dutch Dairymen Board (DDB) en enkele Duitse melkveehouders blokkeerden vandaag de poorten van de zuivelcoöperatie DOC Kaas in Hoogeveen om hun onvrede te uiten tegen de lage melkprijzen. DOC kaas heeft begrip voor de actie, maar stelt dat de markt de melkprijs bepaalt. DDB-leden in Groningen laten morgen enkele giertanks met melk leeglopen bij de veehouders Koos en Wim van Adrichem in het Groningse Noordbroek.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Antoon jouw redenering klopt niet. Er was een duitse Boer in Hogeveen die vertelde precies hoe de vork in de steel zit. Hij had een vriend die in het ontwikkelings werk zat. Die zei: Als hier een plaatselijke boer melk dan brengt hij die melk naar de markt vaak een km of 5 lopen. Dan komt hij op de markt en daar is dan ook melkpoeder te koop die de EU daar gedumpd heeft Vanwege hun overschot aan melk De mensen kopen dan liever die melkpoeder dan de melk van de plaatselijke boeren . Kan hij weer naar huis zonder centen. Door de vrije markt worden die boeren juist kapot gemaakt. maar dat had ik je ook al verteld. Jij moet je eerst eens in de materie verdiepen voordat je alllerlei onzin uitkraamt

 • no-profile-image

  Antoon

  ik stond er ook al van te kijken, de acties zijn vorige week begonnen, en 10 maand geleden ging de melkprijs al gigantisch omhoog! overweldigend hoe die acties helpen! ik ben onder de indruk

 • no-profile-image

  Antoon

  wel heel sympathiek van jullie dan, dat jullie je melk opofferen zodat de prijs voor iedereen omhoog gaat, zullen de collega's van buiten europa erg blij mee zijn. gaan jullie dat voortaan iedere maand doen? dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn, want hoe snel de prijs omhoog gaat door jullie acties, zo snel zal hij ook weer omlaag gaan na de acties. jullie moeten wel door blijven zetten, anders heeft dit op de lange termijn nog geen effect. waarom zijn er eigenlijk niet een paar boeren die definitief gewoon de melk weg laten spoelen, wacht, waarom verkopen die boeren hun spulletje dan niet gewoon? want ja, als het gedwongen moet, zou het een survival of the fittest zijn, en dan zouden jullie mij alleen maar gelijk geven! dat moet echt voorkomen worden!

 • no-profile-image

  veel

  beste A te K, volgens mij ben je meer dan 1 persoontje. in het ene geschrijf klopt het qua spelling en grammatica en in een ander stukje wordt er flink gegoocheld met dees en tees enzo. als je alleen bent, dan lof voor je inzet en betrokkenheid, je onnozelheid zij je vergeven, want in een dik boek (fijne druk, kolommen en geen plaatjes) staat er iets moois over de armen van geest en ik hoop, dat dat ook voor jou opgaat. kha7tx

 • no-profile-image

  altijd nuchter

  medestrijders.....Hoe hoog we de melkprijs ook willen... wij nederlandse boeren zorgen dan met zn allen wel dat de factorprijzen zo hoog worden dat we weer geen cent verdienen... hoezo geen markt? hoelang spelen we al marktje met grond, quotum, vee enz.....????we maken als melkveehouders met zn allen een markt voor onze kosten... wordt er veel verdiend, dan wordt er geinvesteerd...door die investering neemt de vraag naar productiefactoren toe.... grote vraag, klein aanbod zorgt dat de prijzen stijgen van...: nieuwbouwen, quotum, grond en niet te vergeten vee!! diegene die het kan betalen(de beste ondernemer) kan het net nog wel doen met de op dat moment bestaande melkprijs... zij beslissen wat de prijzen doen...en kun je dan niet mee? ...is heel jammer maar dat is de markt die we als melkveehouders zelf maken?? toch? moeten we dan iedereen gaan verbieden te investeren? dan moet je geen nederlander willen zijn, maar ergens in afrika gaan boeren! anders gezegd:wie bepaald het gat tussen kosten en opbrengsten...??? niet RFF, niet Campina, niet Cono, niet DOC! wij met zn allen als melkveehouder!!! beste sector: zoek de balk eerst bij jezelf voordat je de splinter gaat zoeken bij onze eigen melkfabrieken. ik zeg maar zo: wees de beste! dan kun je het altijd...dus de melkveehouderij verdwijnt niet!!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens mij is het juist hiervoor dat de DDB de zaak onder de aandacht brengt. Ik wil geen discussie over de manier waarop, want grotendeels ben ik het er ook niet mee eens, maar het kernpunt van de DBB is juist en sluit aan bij de vorige reactie.

 • no-profile-image

  Antoon

  ik verzin het ook niet dat je af en toe voor slechts een paar uurtjes naar school moet. volgende week word er weer gewoon gewerkt. verder nog iets inhoudelijks op te merken op dit onderwerp?
  oh, en piet, als CONO het dan zo goed aanpakt, hoe kan het dan dat ze niet al lang groter zijn dan FF? bij friesland foods liggen volgens mij de prijzen bij de afnemers vaak vast voor enkele maanden, dus dat kan helemaal niet 'ineens' veranderen omdat ze minder melk hebben. misschien moeten jullie maar voor de rest van je leven blijven staken, dan kan CONO voor de boeren die niet staken die mooi hoge melkprijs die zij door de staking krijgen. wat snel omhoog kan, kan ook snel naar beneden

 • no-profile-image

  Boer uit deventer

  Antoon uit kampen,

  Ondernemen is een goed produkt maken, daarbij zomin mogelijk kosten maken en er zoveel mogelijk voor beuren. Welnu, dit vergt inspanningen op velerlei gebied. Het onderhandelen over de verkoopprijs en het creeren van drukmiddelen om dit te bewerkstelligen horen daar ook bij.

 • no-profile-image

  Diny Boom

  Ik vind het geweldig dat er zoveel boeren meedoen aan de melkleverstop. Zelf ben ik actief DDB lid. Toen ik gistermorgen mijn belrondje moest doen, voor de actie van vandaag bij de DOC, heb ik de desbetreffende veehouders ook meteen gevraagd wat ze deden met de melk. Eerst verschuilde iedereen zich achter elkaar, met de opmerking""Als iedereen maar meedoet, dan doen wij het ook"".
  Dus ik dacht ,het wordt een flop, want niemand gaat ervoor. Maar toen wijzelf en een paar andere veehouders het startsein hadden gegeven, begon de bal te rollen. De veehouders begonnen met elkaar te bellen, zodat ze hier in de omgeving massaal de melk loosden op de gierkelder of op het land. Sommige werden over de streep getrokken, nadat ze in Beckum de uitrijacties hadden bijgewoond. Verschillende veehouders hebben mij gebeld , met de mededeling dat de RMO chauffeur al flink baalde, omdat hij overal lege tanks aantrof. De veehouders die het melden bij hun fabriek, werden ook al niet al te vriendelijk te woord gestaan. Wij hadden onze RMO chauffeur gebeld, dat wij geen melk hadden om te leveren. In dit rayon belden velen de RMO chauffeur, met als gevolg dat de melktransporteur vanmorgen eerst iedereen langs belde, om een nieuwe planning te maken, omdat meer als de helft geen melk leverde. Hier in de omgeving, zijn zelfs niet DDB leden, die de melk gewoon thuishouden, om hun onvrede te uiten en om solidair te zij met de anderen.
  Vandaag op de actiedag bij DOC kaas , vertelden ze dat 30% van de veehouders gaat voor de melkleverstop. In sommige gebieden in Duitsland wordt 90% door EMB leden niet geleverd. Ik hoop dat we dit met z'n allen nog een paar dagen volhouden, zodat er een flink tekort ontstaat en dat daaruit een betere melkprijs ontstaat.
  Ik vind het geweldig dat een mengvoerbedrijf hier ook op in speelt, deze geeft 1000kg. brokken gratis per tank, als je dit op de melkgeldafrekening kunt aantonen.
  De reacties van de LTO en politiek vind ik niet eerlijk. De politiek heeft zich nog nooit druk gemaakt om de melkprijs en nu beginnen te zeuren over ethiek. Toen er boterbergen en volle zuivelpakhuizen waren dachten ze daar ook niet aan.
  LTO is een boerenbelangenorganisatie maar met hun opvattingen maken ze meer kapot dan dat ze hun leden steunen. Ik ben blij dat we al jaren geen lid meer zijn.

 • no-profile-image

  Antoon

  @veel meer
  als ik wat boos/opgewonden word, wil ik inderdaad nog wel eens wat gaan goochelen met d's en t's. ik hoop dat dat mij vergeven kan worden. verder zou ik willen dat ik jou ook kon loven voor inzet en betrokkenheid, want inhoudelijk heb ik nog lang geen antwoord op al mijn vragen? wat is het toekomstbeeld van een DDB boer? waarom heeft de DDB eigenlijk zowiezo niet door een bureautje na laten rekenen wat hun maatregelen eigenlijk kosten, opbrengen en voor negatieve neveneffecten hebben?

 • no-profile-image

  Heidi

  Waarom boos op de melkfabrieken
  terwijl het aan de supermarkten ligt?
  Dus....... waar blijft het geld tussen de fabriek en de suppermarkt
  Wie kan mij dat uitleggen (Kort)
  Ben niet blond wel zwart geverft haar
  Helpt blijkbaar niet

  Groetjes Heidi

 • no-profile-image

  Heidi

  Hallo Denker uit deventer

  Jij bent een verstandig iemand
  Zo had ik het niet kunnen verwoorden
  Ja daar moet je ook voor in Overijssel wonen.
  Ben het dus volkomen met jou eens klasse keerl

  Groet heidi

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  "Zuivelfabrieken komen in problemen door actie"? Wat zielig, wij al jaren

 • no-profile-image

  Econoom

  de enigste manier om het in de toekomst vol te houden is schaalvergroting. Maar dit is in Nederland bijna onmogelijk. De hoge grondprijzen, mestkosten, en het melkqotum en niet te vergeten energie en loonkosten maken schaalvergroting per ondernemer bijna onmogelijk. Dus het is eenvoudig, Je probeerd uit te breiden en voor niks werken. Je boert uit, dus geen op volging en als het niet meer kan stoppen. Dus de enigste kans is de melkprijs gaat zo mee omhoog dat hij kostendekkend is. Dit is voor Nederland de ennigste manier om de melkveehouderij in stand te houden. De andere Europese landen eisen dit op! Dat Nederland zo slap is om hier niet krachtig aaan meedoet is dramatisch. Het is vvo de goed willende melkveehouders en goed willende aanverwante bedrijven een zure appel. Ieder nuchte mens weet dat bedrijven de schaalvergroting wel doen ook een redelijke prijs voor hun product moeten krijgen. Dus is productie regulering, dus vraag en aanbod proberen op elkaar af testemmen van groot belang. Hier zit ook het grote menings verschil. De Nederlandse Cooperaties willen dat het melkqotun verdwijnt, dan blijft de melk goedkoop voor hen. Het is nu al gebleken dat de paar % meer melk die geproduceert worden in Europa, een forse prijsdaling te weeg brengt. Veel landen hebben dit in de gaten, zijn zijn aan het omgaan. Dus zij gaan voor behoud van het melkquotum, maar in wat aangepaste stijl. Als net Quotum eraf gaat zijn de Nederlandse boeren het kapot, zij zitten met de grootste beperkingen, dus de hoogste uitbreidingsproblemen. Samen gevat, kostprijs is alles, maar daar is voor het grootste gedeelte bepaalt in het aland waar je woont, dus de omgeving.

 • no-profile-image

  Antoon

  dat mogen ze best opstrijken hoor. als alle fabrieken hun tekorten op de spotmarkt kopen, stijgt de prijs daar inderdaad heel hard. maar zodra de acties stoppen, hebben de fabrieken geen tekort meer, en zit de spotprijs weer op 25 cent.

 • no-profile-image

  boertje

  dus henk venray dan moet je die waardelose veel te grote melkfabriek is aansporen de melk duurder te verkopen en wat minder geld te verkwanselen het hoord toch nog een cooperatie te zijn dus ga er naar toe doe er wat aan ik ben ook geen ddb lid en heb een kleine goede melkfabriek maar ik heb veel respect voor de boeren die de melk weg laten lopen voor onze melkprijs want ze doen het voor ons allemaal

 • no-profile-image

  meester

  ik roep alle leden van friesland foods en campina op om ook hun melk te laten lopen!!!

  Kom op leden het is nu of nooit. Friesland foods zegt dan misschien maar 1% minder melk binnen te krijgen, maar ik weet net als jullie dat ook friesland foods, campina en DOC ook weer melk afnemen van bijv. Como, henri willig e.d. dus die krijgen zo van de andere fabrieken ook geen restanten meer, dus ik denk dat het ook voor de grote jongens wel degelijk van invloed is deze aktie.

  Ook in duitsland zijn er al fabrieken die meedoen!!! Hoe is het toch mogelijk dat er ook al fabrieken meedoen! SUper toch!!

  Nog eenmaal iedereen doe mee deze week en laat je melk lopen!!!!!

 • no-profile-image

  onderneem-Ster

  Ook niet bijster intelligent van mij, schrijf ikzelf het nog weer fout over, met een S ipv een Z!
  Nu moeten we oppassen dat we niet in een vicieuze cirkel van vaute zpeling buhlandden. ;o)

 • no-profile-image

  Piet

  Hoe kan je een fabriek nu aansporen om duurder te verkopen? Het mogelijke probleem ligt in het feit dat de supermarkten niet meer betalen. Ga daar dan tegenaan mopperen, want die hebben nu nog geen centje pijn. Verse melk kan gewoon door FF en anderen worden geleverd, en zou het zo zijn dat er tekort komt, wordt er kaas uit het buitenland betrokken. Maar voor het zo ver is, gaat alle melk allang weer met de RMO mee.

 • no-profile-image

  ddb lid

  Als de funtamentalist Antoon er niets van begrepen heeft, moet hij er zich ook niet mee bemoeien.7

 • no-profile-image

  Diny Boom

  Als je nergens in gelooft, of je nergens voor inzet, bereik je ook nooit wat.

 • no-profile-image

  Jan

  Hoe belangrijk voedsel is blijkt nu door nog al wat mensen verwoordt. Men mag volgens enkele de melk niet weg laten lopen. Maar beseffen ze nu pas dat voedsel belangrijk is! Het goede voedsel is bijna altijd onder betaald geweest aan de producent. Die er hard voor moet werken, en veel risico loopt en veel te weining betaald krijgt. Het is werkelijk een schande dat dit ook in Europa gebeurd!! Het kost de boer veel geld om die melk weg te laten lopen. Ook emotioneel is dit bijna niet te doen. Maar de maat is vol, laat ze maar is merken dat we macht hebben. De uitbuiters en de consumenten moeten weten dat we dit spugzat zijn, we hebben ook het recht op een redelijke vergoeding.

 • no-profile-image

  Wim Verdonschot

  Dat eenzijdige geklets over vraag en aanbod die zijn werk moet doen ben ik moe, zie wat de droogte e.d. op diverse plaatsen in de wereld heeft gedaan met de graanprijs, vervolgens begint iedereen (de politiek voorop) te klagen over drijgende voedseltekorten en te hoge voedselprijzen.
  Het mag toch duidelijk zijn dat wij voor de belangrijkste eerste levensbehoefte (voedsel) van de mens moeten trachten voldoende te produceren en niet kunnen produceren op het randje van honger lijdende mensen die het voedsel nu nog kunnen betalen (jammer dat de politiek niet meer wil investeren in het gedeelte van de wereldbevolking die het niet kunnen betalen). Wij produceren geen auto's of plasma t.v's of allerhande andere prullaria die wel geschikt zijn voor een vraag en aanbodmarkt, daarom verdienen wij meer respect en een goede opbrengstprijs van onze producten waardoor men ook van ons mag verlangen dat wij dit produceren met respect voor onze omgeving en wij boeren, dus ook uit de andere sectoren ook normaal mee kunnen draaien in het sociale leven en dus ons dus niet te pletter hoeven te werken om het hoofd boven water te houden.
  Deze actie verdiend vervolg in andere sectoren.
  Kritisch zijn is niet verkeerd maar denk eerst eens goed na voor je verder gaat met het bekritiseren van de actievoerende melkveehouders, zij verdienen meer respect.
  Wie de schoen past trekke hem aan.

  Houdoe,
  Wim.

 • no-profile-image

  DDB-lid

  Hoezo DDB is een groot leugen? Moet je kijken wat er nu al bereikt is en we lopen nog maar net warm. Wie had verwacht dat 1 agrarische tak zo eenheid kon vormen, grote klasse. Misschien een voorbeeld voor de varkensboeren?

 • no-profile-image

  Henk

  Cooperatie-leden die staken zijn helemaal dom, Hun eigen fabriek draait nu ondercapaciteit en moeten de machines en personeel evengoed betalen. Minder omzet evenveel kosten.
  De prijs zal daarom niet hard stijgen voor deze melkveehouders.
  Jullie lopen jullie eigen fabriek te naaien!!

  Die paar liters die hier weggegooid worden, worden elders wel weer bij gekocht!

  DDB De spot prijzen zitten alweer in de lift, waag het niet hier de credits voor op te gaan strijken, jullie acties zijn nutteloos!!

  De lage prijzen liggen aan de markt, inkopers van de grootwinkelbedrijven zijn gewoon slimmer dan de melkfabrieken!

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Antoon, Ik wrdt een beetje moe van jou. De argumenten zijn Goed , maar jij luistert niet, , jij hebt geen open mind. Jij hebt je eigen beeld van de werkelijk geschapen waarbij jij alleen maar argumenten verzint om dat beeld in stand te houden. Ik geef heel veel argumenten, maar jij reageert er niet op. Jij bent bezig je zelf te herhalen. Jij maakt er een mantra van als je begrijpt wat ik bedoel. Ik ben continu ingegaan op jouw riedel over de vrije markt, ik heb je de gevolgen van die vrije markt geschets in ontwikkelingslanden. Maar ik heb van jou geen reactie en argumenten gehad. Jij zegt dat we voor een voldongen feit staan. Wij bewijzen dat wij de macht hebben door niet te leveren. Wij willen juist dat syteem veranderen omdat het onrechtvaardig is. En nu moet jij mij eens uitleggen waarom in Engeland waar altijd melk wordt geinporteerd de boeren toch de laagste melkprijs van heel Europa krijgen. En nu moet jij mij eens uitleggen waarom het vrije marktsysteem of te wel survival of the fittist wel rechtvaardig is.

 • no-profile-image

  Antoon

  die landen buiten de EEG hebben alle tijd hoor, ze groeien rustig door met 2-5% per jaar, terwijl wij hier lekker vasthouden aan ons quotum, de buitenlandse markt wil het best rustig over nemen hoor, en dat is dus precies wat ik wil zeggen. door het marktmechanisme zal er genoeg geproduceert worden om vraag en aanbod in balans te houden, maar jullie zijn bang om dat in de ogen te kijken, en dat kan ik me heel goed voorstellen. ik zie thuis ook met hoeveel liefde een boer zijn bedrijf onderhoud, en ik kan me heel goed voorstellen hoe moeilijk het moet zijn om je bedrijf op te geven, maar dit betekent natuurlijk niet dat de melkveehouders daarom maar gevrijwaard moeten worden. en over die mensen in afrika, er zijn nog nooit zo weinig mensen geweest (verhoudingsgewijs) die zo slecht leven. het is niet zo dat het door het marktmechanisme er op ACHTERUIT gaat. verder doen wij als Nederland er genoeg aan om die mensen te helpen, maar door corruptie etc, is het inderdaad onmogelijk voor die mensen om uit hun fysieuze cirkel te komen. daar zullen de maatregelen van de DDB ook niet bij helpen, dus het argument staat zowiezo helemaal los van deze discussie. oh, en ik heb het even gevraagd, mijn moeder vind het niet rechtvaardig. maar zij vind het ook niet rechtvaardig dat er een paar weken terug tienduizenden mensen dood zijn gegaan in Birma, en zo kan ik nog wel even doorgaan. het is niet aan de DDB, of aan de melkfabrieken, of het ministerie van Landbouw om alle problemen uit de wereld te helpen. want jij weet ook best dat dat onmogelijk is.

 • no-profile-image

  egbert jan

  antoon tis bedtijd slaap lekker jongen.. pppfff moeilijk soms dingen willen aannemen he

 • no-profile-image

  denker

  Ik denk dat de melkveehouders moeten wennen aan een vrije markt. Altijd heeft de melkveehouderij een goede prijs voor hun melk gekregen. Nu krijgen ze te maken met een vrije markt! Zie maar naar de varkenshouderij of in de kippen sector, of neem de graan markt vraag is groot alleen de prijzen zakken. De economen kunnen in April al zeggen wat voor oogsten er komen. Zo dat de prijzen maar laag blijven. Hier mee wil ik dan ook zeggen dat dat deze sectoren al te maken hebben met een vrije markt. Ik verbaas mij dan ook dat de boeren nu zo in opstand komen. 50cent is er voor de melk betaald. Dit was een gouden tijd iedereen had/heeft bouwplannen of heeft grond gekocht. Je kunt dan ook nagaan dat dit niet goed gaat ofzo blijft. Ik ben er wel mee eens dat de tussen handel er veel geld tussen uit haald. En dat de overheden er ook niet vies van zijn om de prijzen te beinvloeden.

 • no-profile-image

  tjalma

  Wij zijn het roerend eens met de reactie an dj Oeken. Het is nu of nooit.
  Nu kunnen ze ook niets uit Duitsland halen.
  Daar stoppen ze echt massaal.
  Nederlandse boeren sta ook samen sterk en wees geen slaaf van de fabrieken en winkelketens.
  Succes gewenst
  Tjalma Friesland

 • no-profile-image

  boertje

  ja laten we zorgen dat ze echt in de problemen komen want zolang ze het niet voelen blijven ze rustig achter over zitten en doen niets ja eigen zakken vullen laten we met alle ontevreden een nieuwe cooperatie op zetten waar echte boeren in zitten en die ook voor de boeren zijn en niet voor hun eigen hagje er moet iets gebeuren want een fabriek die zo arogant is is geen cooperatie meer

 • no-profile-image

  betweter

  Denker uit Deventer raakt wel de kern van de discussie. Het is wennen aan de vrije markt. Nu door fusie ook schaalvergroting in de zuivelindustrie is bereikt, wordt het tijd om aandacht aan de prijsvorming te besteden. Dat levert, zeker op termijn, meer op dan nu staken.

 • no-profile-image

  wij uit

  hallo allemaal, wat ik me afvraag: alle boeren die de melk laten lopen kunnen die dat gemiste melkgeld wel missen? als wij mee zouden doen dan komt over een paar dagen de bank wel "eisen" dat we weer gaan leveren of verwachten jullie allemaal dat die extra centen die misschien gaan komen (maar misschien net zo'n grote kans van niet)dat grote gat over een paar weken al weer opgevuld heeft? Ik weet wel dat het een moeilijke kwestie is en hoop dat dit voor iedereen goed uitpakt. De toekomst zal het ons leren.

 • no-profile-image

  Antoon

  nee hoor, door verder te gaan met een quotum, of een minimumprijs in te voeren, zal de EU genoodzaakt zijn te dumpen. door de vrije markt worden de dumpprijzen en de prijzen die de boeren krijgen gelijkgetrokken, en zullen jullie inderdaad(in eerste instantie) misschien minder uitbetaald krijgen. maar dan krijgt die boer in Afrika toch daardoor vanzelf de kans zich te meten met jullie? de ene keer claimen jullie dat jullie hier niet kunnen opboxen tegen de wereldmarkt, en nu gaan jullie zeggen dat iemand in Afrika dat ook niet kan? de waarheid ligt waarschijnlijk hier dus ergens in het midden, en kan door de vrije markt iedereen tegen de wereldmarkt opboxen!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Hallo mensen,
  Gelukkig doen er steeds meer boeren mee maar het moeten er nog veel en veel meer worden. Wij rijden morgen voor de 2de keer een tank leeg van 3 dagen, en ik hoop dat er echt nog meer mee gaan doen. Het is erop of eronder nu! En luister alsjeblieft niet naar dat gezwam van de fabrieken want als ik hier in de buurt kijk hoeveel er meedoen, en hoeveel er gister in Zelhem waren dan kan iedereen nagaan dat die hoge heren bij de fabriek weer eens goed uit de nek kletsen. KOM OP!!!!! MET ZIJN ALLEN DE SCHOUDERS ERONDER!!

 • no-profile-image

  Tonnie

  Hypocriet,tijdens de MKZ crisis was er grote paniek onder de melkveehouders, want sommigen moesten Melk van 2 of 3 dagen weg laten lopen en eisten een schadevergoeding,dat varkenshouders in dat jaar bijna falliet gingen was marktwerking, als je het echt slecht hebt ben je blij met elke liter melk die je kunt leveren ook al brengt die dan eigenlijk te weinig op.Klagen over een te lage opbrengstprijs mag.
  maar als je dan even later op een zeer luxe traktor stapt waar menig loonwerker jaloers op is , kun je je dan misschien ook afvragen of er in het verleden niet te weinig naar de kostprijs is gekeken. Varkenshouders hebben door slechte prijzen leren rekenen, daar kan menig veehouder van leren. En bedenk wel het imago van de KOE is nu nog goed ik zou zeggen houden zo.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Kop op boeren !
  Ik heb niet veel op met de "gangbare" boeren , maar toch dwingen jullie nu ook mijn respect af.
  Zij die altijd maar jammeren en nu nu niet meedoen hebben eigenlijk geen recht van spreken,
  om over uw eigen "vergaderboertje" nog maar te zwijgen!
  Deze actie laat immers zien dat jullie bereid zijn om er voor te gaan.
  Laat je niet van de wijs brengen door verburg en de vetnekken die voorheen beslisten wat jullie mochten overhouden.
  Jullie schrijven hoe dan ook geschiedenis!
  Dit is het moment dat je kan tonen of je bent ....
  EEN ECHTE BOERENVENT!
  Dit doet -een wakker dier- een beetje denken aan de tijd van DE VRIJE BOEREN.
  Wel jammer dat er ook boeren zijn die niet solidair zijn maar wel mee profiteren.
  Ja ook dit is een originele bijdrage van -een wakker dier-, die de al dan niet "gangbare" boeren oprecht succes wenst met hun actie!
  Immers als jullie meer vangen voor de melk....dan willen jullie ook wel meer doen voor het welzijn van jullie "moneymakers"
  (koeien).
  Dat is althans wat ik hier altijd voor de voeten krijg geworpen.
  In dier voege wenst -een wakker dier- jullie volharding en veel sterkte toe!

 • no-profile-image

  Antoon

  haha, ergens zit er dus toch nog wel het bloed van een koppige boer in mij ;)
  ik ga inderdaad zo lekker naar mijn bed toe. maar het is natuurlijk wel weer jammer dat er hier nu wéér een is die niet inhoudelijk op mij ingaat. ik wil best dingen aannemen, maar dan moeten er sterke argumenten op tafel komen. want wanneer nemen jullie als DDB boeren aan dat de vrije markt een feit is? dat het de realiteit is van de 21e eeuw. dat de (RELATIEF) eenvoudige quotum-tijden voorbij zijn! een echte ondernemer ziet dit als een uitdaging.
  bedankt allen hier aanwezig vanavond. ik vond het zeer interessant jullie meningen te horen, maar jullie hebben mij niet weten te overtuigen. goedennacht!

 • no-profile-image

  DJ

  Wie gelooft die propaganda van RFF nog? Ze zijn veel meer melk kwijt, dan ze willen toegeven. Collega's doe mee, door de acties lopen de noteringen op de spotmarkt na 2 dagen actie al in een nooit eerder gezien tempo omhoog. Als de Nederlandse boeren net zo goed meedoen als de rest van Europa, is die kostendekkende melkprijs er volgende week al!!! HET IS NU OF NOOIT!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  ikke

  He ik snap jullie alle maal wel maar ik vind het toch heel raar je beweert dat je te wijnig verdient . Alleen lees ik in dit blad dat de melkveehouders over het eerste kwartaal van dit jaar GEMIDDELD €12.000 meer hebben verdeind dan vorig jaar wat zit je te zeuren en denk om wat je koopt .

 • no-profile-image

  Antoon

  Linda, ik wil dat juist wel even toelichten. ik ken beide kanten van het verhaal. aan de ene kant de economische kant, aan de andere kant weet ik heel goed hoe moeilijk boeren het soms hebben in tijden van lage melkprijzen. Ik snap alleen niet waarom de boeren zo nodig voor Econoom en Politicus tegelijk proberen te spelen. laat de economen nou gewoon de economen blijven, en de politici de politici. en laat de boeren gewoon de ondernemers blijven. die streven naar lage kostprijzen, en indien dat niet lukt aanvaarden dat ZIJ gefaald hebben, en niet de markt! de zwakken zullen het eerste afvallen, dus zorg dat je sterk staat in je kostprijs!

 • no-profile-image

  onzin

  DAT IS NIET WAAR DAT DE ENIGSTE MANIER VAN OVERLEVEN SCHAALVERGROTING IS
  DAT IS EEN GROTE LEUGEN

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @ikke.
  Die 12.000 euro zijn hard nodig om de verliezen van voorgaande jaren een beetje mee te compenseren.
  Daarbij is dit cijfer vermoedelijk geen winst maar omzet, als de kosten daarentegen met 13.000 euro gestegen zijn dan houdt het niet echt over.

 • no-profile-image

  econoom

  antoon, zou je niet eens aan het werk gaan i.p.v de hele dag maar wat achter die computer te hangen. Zoek een baantje jongen, dat is goed voor jou en voor de economie!!!!!!

 • no-profile-image

  Antoon

  @ddb lid, .....
  u gaat mij nu uitleggen hoe de DDB op de lange termijn het systeem van de mondiale vraag en aanbod gaat omzeilen? ik heb hier dr nu nog geen één gezien die dat kan... boe roepen kan iedereen (zie mevrouw Verdonk) maar zonder concrete oplossingen ben je nergens!

 • no-profile-image

  SHOARMA

  Wie als melkveehouder hieeraan niet meedoet of zelfs deserteerd, heeft geen recht van spreken!!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Meneer Atoon. Dat is niet zo moeilijk. Daar zijn we op dit moment mee bezig. Dat jij dat niet begrijpt. Jij kent toch het principe vraag van vraag en aanbod en daar geloof jij toch ook heilig in. Wel als we nu in Europees veband de melk laten weglopen dan komt er minder aanbod. De vraag blijf vrijwel gelijk (want melk is een inelastisch produkt) dus komt er een tekort en gaat de melkprijs omhoog. Simpel he. Dat jij dat niet begrijpt. De Spot markt was 25 cent vorige week en die zit nu op 36 a 37 cent. Zie je het effect? Mooi bedankt voor je aandacht.

 • no-profile-image

  Meneer Monster

  Moeten jullie Antoon nu zo nodig afzeiken? De meeste van jullie zullen in hun hart moeten toegeven dat hij in grote lijnen wel gelijk heeft, maar jullie durven het gewoon niet toe te geven.
  Deze acties hebben weinig zin jullie verzieken het voor jullie eigen afnemers (zuivelfabrieken) als deze niet aan hun leveringsverplichtingen kunnen voldoen door deze acties gaan de supers echt niet meer betalen maar gaan schadeclaims indienen en halen de producten wel ergens anders.
  Het stijgen van de spotmarktprijzen is een zeer tijdelijke reactie op de acties en zal zoals jullie zelf ook wel begrijpen heel snel weer achter de rug zijn.
  Als jullie dan acties willen voeren dat moet je bij de supers zijn en niet bij de zuivelondernemingen. Gebruik je verstand!!!!!!!!
  Overigens werd hier ergens afgegeven op het Canadese systeem, ik heb het afgelopen jaar het genoegen gehad 4 weken door dit prachtige land rond te toeren en heb heel duidelijk gezien dat dit systeem heel goed is voor de boeren!
  Hierbij laat ik het ethische verhaal maar even buiten beschouwing want daar kan de Nederlandse boer op dit moment even niet van eten.
  Samengevat: hou op je eigen cooperaties en zuivelfabrieken af te branden maar ga aan de werkelijke oorzaken werken!!!!!

  vriendelijke groeten van meneer Monster

 • no-profile-image

  linda

  Antoon, ik heb reeds een aantal reacties van je gelezen en het verbijstert me dat je zo tegen melkveehouders en hun acties aankijkt. jij, als boerenzoon, zou moeten weten hoe de financiele situatie bij boeren ervoorstaat en dat je gewoonweg niet kunt leveren onder de kostprijs. Een tip van deze kant: hou je bezig met je studie en laat dat geleuter van je achterwege, het scheelt voor een ieder die deze site leest veel irritatie en onbegrip voor jouw denkwijzen!

 • no-profile-image

  Jan

  Bedankt Antoon, Als je vader nu straks zijn aandeel, het geld wat hij meer beurt terug stort ben ik ook heel tevreden. Allen jammer dat jij het nog steeds niet begrijpt. Een voorbeeld om het je verder uit te leggen Stel je hebt een miljoen kg quotum dat je voor 25 voor krijgt zoals Fischer Boell graag wil dan is je opbrengst 250.000 euro. Als je 40 cent krijgt hoef je maar 625.000 kg te melken en heb je ook 250.000 euro opbrengsten en een stuk minder kosten. Dat betekent dat er 35 % minder hoeft te melken voor een hoger inkomen . Knappe jongens als die andere landen buiten de EEG er dat even allemaal bij melken, Want de EG is wel de grootste melkproducent van de wereld. Dus dat gebeurt niet. En de over survival of de fitist verwijs ik je nogmaals nar de vuilnisbelten en sloppenwijken in de derde wereld . Allemaal losers, afvalles van ons vrije marktsysteem. NIks aan te doen. Of niet Antoon. De markt moet zijn werk doen, is het niet. Vraag maar eens aan je moeder of ze dat ook rechtvaardig vindt

 • no-profile-image

  piet

  Als je de reaktie van cono vergelijkt met frieslandfoods, weet je meteen waarom cono al jaren een hogere melkprijs uit betaald dan frieslandfoods. Kijk Hulst is een slimme onderhandelaar, en die kan op deze mannier een hogere prijs voor zijn overheerlijke beemsterkaas krijgen. En frieslandfoods die zegt gewoon; we hebben nog melk zat, het is maar 1 procent. Ja ,en dan wordt het een stukje moeilijker om een hogere prijs af te dwingen bij je afnemers. Ze moeten bij frieslandfoods misschien eerst eens een cursus verkooptaktiek volgen.

 • no-profile-image

  boer

  de lage melkprijs komt doordat wij(melkvee) boeren altijd erg enthousiast reageren op hogere prijzen. 1% quotumverruiming, 2 %, 5 %, helemaal geen quotum meer,want we willen allemaal naar 200 koeien of meer groeien, alleen moet daar wel afzet voor zijn.

 • no-profile-image

  maanders

  KOM OP ALLE BOERN

  KOP DR FEUR!!!

  volhouden en doorzetten, duitsland is ook al enorm succesvol!!

  WE MOETEN HET MET MEKAAR DOEN!

 • no-profile-image

  onderneem-ster

  @ Antoon: Ik hou het op vermoeidheid maar wil asjeblieft nooit meer "FYSIEUSE" cirkel opschrijven.
  Bedankt.

 • no-profile-image

  Antoon

  dat heb ik zeker wel gedaan, zoals ik al schreef, heeft inderdaad de survival of the fittest Afrika weinig geholpen, aan de andere kant is Afrika er volgens mij ook niet veel slechter van geworden. ook in het konoliale tijdperk had afrika het slecht, en daarna zijn er ook alleen maar conflicten geweest. met of zonder vrije markt, in een conflictzone kan je niets beginnen. en als jij het dan zo moeilijk hebt met die mensen in Afrika, zou je juist voor een vrijemarkt model moeten zijn. sommige boeren hier willen een situatie zoals in Canada: geen Export en geen Import. in dat geval zou je Afrika dus letterlijk aan haar lot overlaten, al helemaal wanneer we dit over de hele breedte (graan, vlees, groenten) door zouden gaan voeren. ook zou een exportsubsidie geen mogelijkheid bieden, want dan laat je de mensen in afrika dus eigenlijk meer betalen dan nodig is!

Laad alle reacties (51)

Of registreer je om te kunnen reageren.