Home

Achtergrond 404 x bekeken 5 reacties

Zuid-Hollands landschap gaat pinken weiden in Krimpenerwaard

Het Zuid-Hollands landschap gaat pinken weiden in de Krimpenerwaard. Dit heeft de organisatie bekendgemaakt.

Ze heeft hiervoor een boerderij aangekocht. Reden om zelf jongvee te weiden, is dat niet altijd genoeg boeren meer zijn te vinden om het land aan te verpachten, zegt regiohoofd Veenweiden Rudi Terlouw.

Dat probleem gaat zich de komende jaren naar zijn verwachting vooral voordoen in het noordelijke deel van de Krimpenerwaard. Daar moeten boeren massaal vertrekken om plaats te maken voor natuur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Zo zie je maar dat de bewering dat natuurbeheer een verkapte vorm van landbouw is correct is.
  En ook kan niet langer ontkend worden dat natuurontwikkeling niet meer is dan gesubsidieerde grondverwerving ten koste van de reguliere landbouw. En wat gaan we straks met de pinken doen? Ja, ja "meet the truth".

 • no-profile-image

  boer

  Allereerst merk ik op dat het wel vaker voorkomt dat voormalig landbouwvoormannen ineens andere stellingen innemen als ze een nieuwe functie bekleden. Op zich niet vreemd, men spreekt zoals de broodheer het graag heeft. Kijk maar naar oud minister Veerman. Maar goed, dat terzijde. V.w.b. het beheer door boeren wordt vergeten dat door knellende en tegenstrijdige (milieu)regelgeving de boeren niet de landbouw kunnen bedrijven zoals ze zouden willen. Als voorbeeld de mestwetgeving. Het is de overheid die met het mestbeleid de koeien en jongvee noodgedwongen naar binnen heeft verjaagd. En het is diezelfde overheid die door verplicht injecteren het de weidevogels niet gemakkelijk maakt. En hier zit ook een groot pijnpunt, de boer dient zich aan de door de (nationale) overheid opgelegde regels te houden, en vervolgens wordt hem verweten dat door de uitvoering hiervan de natuur benadeeld wordt.
  En wat het weidevogelbeheer aangaat; ik heb tot heden alleen maar gelezen dat weidevogelbeheer in natuurgebieden tot weinig succes leidt vanwege de extensieve begrazing. Ik weet niet of dit in dit proefschrift ook te lezen valt. En als zo'n proefschrift straks gebruikt gaat worden ter onderbouwing dat die 24 miljoen toch weer naar natuurorganisaties moet ten koste van de landbouw, dan krijg ik hier toch een onprettig gevoel bij. Het is zoals u zelf schrijft; eerst moeten de boeren wijken voor natuur, maar vervolgens kunnen anderen gesubsidieerd pinken inscharen.
  Kijk, dat bedoel ik nou met verkapte gesubsidieerde landbouw ten koste van de reguliere landbouw. Want vergeet niet dat de boeren welke hebben moeten wijken een nieuwe locatie moeten zoeken wat tot hogere concurrentie op de grondmarkt leidt met kostprijsstijging tot gevolg. Direct en indirect kost natuurontwikkleing de landbouw handen vol geld. En dus sluit ik af met de opmerking dat ik dit beleid niet verdedigbaar vind.

 • no-profile-image

  Red Dear

  Heb het altijd al beweerd, we leven in het meest extreme communistische land onder een zgn christelijk liberaal signatuur.
  Onlangs zijn er bij een universiteit brieven van mensen opgeslagen waarin zij hun dagelijks leven beschrijven voor onze nakomelingen over decennia.
  Ik zou graag aanwezig willen zijn over 100 jaar om de mensen dan hoofdschuddend dit soort verhalen over verdrijven van boeren en het vestigen van communistische hobbyclubs op het rijke land dat zo noodzakelijk is om de mensheid te voeden.
  Maar ja, wie moeten we naar huis sturen? Balk? Woutje? En wat voor dwaas volgt hen op?
  Waar is de hollandse nuchterheid verstopt?
  Het is echt heel erg in NL, woonwijken worden gezuiverd, complete groepen uit Noord Africa hebben en of nemen de plaats in... boeren worden van hun grond verjaagd...
  In vredesnaam wordt wakker stel dwazen!

 • no-profile-image

  g.a.van exel

  Morgen promoveert Schekkerman in Groningen op een onderzoek naar weidevogels.Conclusie:weidevogelbeheer zoals nu gesubsidieerd door boeren(24 miljoen per jaar)plaats vindt,helpt weinig.Logisch,want in de broed-en kuikenperiode moet de mest op het land en de eerste snede gras eraf.Ook uitstel van maaien tot 1 juni blijkt onvoldoende succesvol.
  Het argument dat de boerengrond nodig is voor de wereldvoedselvoorziening,is recentelijk ook door deskundigen weersproken(o.a.Doornbos).
  Wat dus in de Krimpenerwaard gebeurt lijkt mij een verdedigbaar beleid.
  van exel heerenveen

 • no-profile-image

  jan

  dat verjagen doen ze toch vanwege het mestoverschot. Burgers willen die meststank niet ruiken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.