Home

Achtergrond 209 x bekeken

Wessanen boekt lichte verbetering resultaat

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen heeft in het eerste kwartaal een lichte verbetering van het resultaat laten zien.

De winst voor rente en belasting (ebit) kwam uit op 12,4 miljoen euro, vergeleken met 12,1 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Het bedrijf, in Nederland bekend van de merken Zonnatura (natuurvoeding) en Beckers (snacks), maakte dat vandaag bekend. De nettowinst bedroeg 7,2 miljoen euro. Dat is lager dan de 21,5 miljoen euro van een jaar eerder, maar toen was er een eenmalige bate in de winst verwerkt wegens de verkoop van de Private Label-activiteiten. Exclusief deze bate bedroeg de winst vorig jaar 6,8 miljoen euro. De omzet daalde van 388,5 miljoen euro vorig jaar tot 384,6 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het aandeel Wessanen stond ongeveer een half uur na opening 0,1 procent lager op een negatief gestemd Damrak.

Topman Ad Veenhof toonde zich in een telefonische toelichting tevreden over de cijfers. "De groei was met name in de VS het grootst'', aldus Veenhof. Met een aantal bestaande klanten heeft Wessanen de contracten kunnen verlengen, waaronder een distributiecontract met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar. Volgens Veenhof ondervindt Wessanen in de Verenigde Staten tot op dit moment nog geen gevolgen van de economische neergang, maar is moeilijk voorspelbaar wat op dat vlak kan gebeuren.

De totale omzet in Noord-Amerika groeide in het eerste kwartaal met 8,5 procent tot 330,8 miljoen dollar (219,2 miljoen euro). Dat kwam vooral door de grotere verkoop van merkproducten en door meer omzet bij supermarkten en natuurvoedingswinkels in de distributietak. De winst voor rente en belasting in de VS verdubbelde tot 3 miljoen dollar (2 miljoen euro) vergeleken met een jaar eerder. Daar droeg ook kostenbeheersing aan bij.

In Europa groeide de totale omzet met 5,9 procent tot 159 miljoen euro. Dat was vooral toe te schrijven aan de prestaties van de biologische merken. De winst voor rente en belasting viel met 12,6 miljoen euro wat lager uit dan vorig jaar. De groei bij de Europese merkentak was vooral te danken aan de overname van Habek Snacks en de introductie van nieuwe producten.

De distributie-activiteiten in Europa, die qua omzet en bedrijfsresultaat vrijwel gelijk bleven, hadden last van de zwakkere pond sterling. Een "behoorlijk'' deel van de zaken wordt in Engeland gedaan, zo stelde Veenhof. Wel denkt het bedrijf de doelstelling voor dit jaar te gaan halen.

Analisten wezen erop dat Wessanen bovendien in Frankrijk, de grootste markt voor het bedrijf in Europa, te maken heeft met moeilijke omstandigheden voor de detailhandel.

Wessanen liet vrijdag eveneens weten dat financieel topman Han Wagter het bedrijf per 1 juni gaat verlaten. Hij wordt opgevolgd door de van medicijnengroothandel en uitbater van apotheken PG afkomstige Frans Eelkman Rooda (56). Wagter zet zijn loopbaan elders voort. Waar, "daarop ga ik me nu bezinnen'', aldus Wagter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.