Home

Achtergrond 186 x bekeken

Weer toename Q-koortsgevallen in Brabant

Het aantal meldingen van Q-koorts in de provincie Brabant is de afgelopen maanden flink toegenomen.

Tot eind mei kreeg de GGD Hart van Brabant al 58 meldingen van de griepachtige ziekte. Normaal worden in Nederland gemiddeld per jaar 15 gevallen van Q-koorts gemeld.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat Brabant getroffen wordt door een toename van het aantal gevallen. Vorig jaar werd het dorp Herpen getroffen door de eerste geconcentreerde uitbraak van de ziekte in Nederland ooit.

De redenen van de toename dit jaar zijn onduidelijk. Volgens een zegsman is er waarschijnlijk een toename van het aantal besmette dieren in Brabant. De meeste boeren maken geen melding van geïnfecteerde stallen omdat het vee zelf geen last heeft van de ziekte.

Eerder deze week luidde de GGD Regio Nijmegen ook al de noodklok omdat het aantal gevallen van Q-koorts was toegenomen. Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet echter geen landelijk probleem rijzen. "De uitbraken zijn erg lokaal'', stelt directeur Roel Coutinho.

De ziekte wordt vaak overgedragen door runderen en schapen en is met antibiotica goed te behandelen, aldus de GGD. Een besmetting met Q-koorts verloopt meestal mild en geeft griepachtige klachten als rillingen, spierpijn, misselijkheid, buikpijn en pijn op de borst. In ernstiger gevallen krijgen patiënten hoge koorts, heftige hoofdpijn en soms longontsteking. Mensen kunnen elkaar onderling niet besmetten.

De GGD Hart van Brabant pleit ervoor een meldingsplicht in te stellen voor boeren met besmette stallen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kon woensdagmiddag nog niet reageren op het voorstel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.