Home

Achtergrond 353 x bekeken

Volken slaan vleugels uit

In het Groningse Midwolda inspecteert imker Jan Koekoek uit Rogat zijn bijenvolken.

De velden koolzaad, een populair gewas in dit deel van het land, staan volop in bloei en dus zwermen de bijen rond, tot in de auto van de fotograaf toe. Koekoeks bijenkasten staan op het land van een akkerbouwer. Volgens de Drent is de kwaliteit van de honing in de raten uitstekend. Foto Koos van der Spek

Maatschap Conjarts waarschuwt hondenbezitters in verband met Neospora-besmetting. Het bedrijf heeft dit voorjaar een nieuw perceel gepacht, gelegen aan de rand van de dorpskern van het Limburgse Margraten. ”De vorige eigenaar had weinig zicht op het perceel. Het werd veel gebruikt om honden uit te laten”, vertelt melkveehouder Nico Conjarts. ”Twee jaar geleden hebben drie van onze koeien verworpen na gras van een perceel te hebben gegeten waarop vaak vossen, dassen en honden liepen.” Foto Twan Wiermans

Medewerker Marek Szczepaniak van de paprika-kwekerij AMB in Bergschenhoek oogst de rode vruchten met een nog lichtbonte buitenkant. ”Door de combinatie van ongekend hoge temperaturen en Pinksteren is het belangrijk tijdig te oogsten”, zegt teler Arjan Bos. ”De bonte kleur verdwijnt weer vanzelf. Je hebt meer problemen als de vruchten blijven hangen tot ze egaal rood zijn. Foto Clement Mol

Wouter van de Vendel van ELM Bleiswijk stelt een beregeningsinstallatie in op een perceel net geplante spruitkool. ”We hebben deze machine vorig jaar verkocht, maar hij werd toen pas geleverd toen het al regende.” Dit jaar wordt het apparaat dus voor het eerst gebruikt, vertelt Van de vendel. “Vandaar dat we nog het een en ander af moeten stellen”, legt de leverancier uit . De beregeningsinstallatie heeft een slanglengte van 600 meter en kan een breedte van maximaal 100 meter in één keer tegelijk beregenen. Foto Ruben Meijerink

Fruitteler Wirtjo Molema uit Nieuwolda in Groningen spuit niet-bevruchte bloesem dood met ATS. In één handeling bestrijdt hij ook de meeldauw met het middel Exact. De bloesembehandeling is mogelijk door de droogte en biedt kans om binnen de bomen te selecteren op grovere vruchten. De gunstige bloeiomstandigheden vergroten de kans op een goede kwaliteit en opbrengst. Molema zet zijn 12 hectare fruit af bij tien boerderijwinkels in de Groningse regio. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.