Home

Achtergrond 211 x bekeken

Veto Bush bij Landbouwwet kansloos

De Amerikaanse president George Bush dreigt nog steeds met een veto over de nieuwe Landbouwwet. Nu die wet na eindeloos onderhandelen door zowel de Senaat als door het Huis van Afgevaardigden met ruim tweederde van de stemmen is aangenomen, is dat signaal krachteloos.

Bovendien steunen zowel Republikeinen als Democraten de nieuwe, 5 jaar geldige versie van de Farm Bill, waarmee een kleine 200 miljard euro is gemoeid. Het zou het tweede veto zijn in de regeerperiode van Bush dat wordt genegeerd.

Bush wil een hardere ingreep in de subsidies aan boeren, zeker nu sprake is van hogere prijzen voor landbouwproducten. De president wilde ook een veel strengere limiet om in aanmerking te komen voor steun: wat hem betreft krijgt een boer met een bruto inkomen van meer dan 200.000 dollar geen cent van de overheid. De Senaat en het Huis leggen die grens echter bij 750.000 dollar, voor niet-boeren is de limiet 500.000 dollar.

Het is de tweede keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een president de Landbouwwet dreigt te vetoën. Dwight Eisenhower won in 1956 de machtsstrijd wel. Bush krijgt bij zijn verzet tegen de wet wel steun van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain. De Democratische kandidaten Barrack Obama en Hillary Clinton steunen de nieuwe Farm Bill.

Of registreer je om te kunnen reageren.