Home

Achtergrond 195 x bekeken

Verzet tegen korting op landbouwsubsidies

Het Brusselse plan om landbouwsubsidies met 13 procent te korten stuit op weerstand van EU-landen.

Dat bleek bij informeel beraad van landbouwministers in de Sloveense stad Maribor. De boeren zien nu al 5 procent van hun subsidie gekort voor een fonds voor plattelandsontwikkeling. Minister Gerda Verburg (Landbouw) had woensdag al gezegd geen heil te zien in een hogere korting. Die zou de Nederlandse landbouw 49 miljoen euro per jaar gaan kosten.

De Belgische minister Sabine Laruelle vindt de huidige 5 procent korting ook genoeg. "Het gaat hier om rechtstreekse inkomsten van de boeren. Volgens het voorstel zouden ze de korting kunnen terugverdienen door extra zorg voor bijvoorbeeld milieu: maar daarvoor moeten ze wel eerst kosten maken.''

Duitsland en Frankrijk verzetten zich vooral tegen de extra kortingen voor grote boerenbedrijven. Die korting kan oplopen tot 22 procent. Sommigen verwachten echter juridische constructies: de grote bedrijven zouden zich juridisch opdelen in kleinere ondernemingen en zo alsnog het volle bedrag opstrijken.

De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca noemde plannen voor de 13 procent korting 'onaanvaardbaar'. Die zouden niet bijdragen aan een sterke Europese landbouw, wat juist nodig zou zijn in deze tijd van voedselcrisis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.