Home

Achtergrond 789 x bekeken

Verdenking bluetongue in Welsum

Vrijdag is bij een hobbyboer in Welsum een schaap afgemaakt met de klinische verschijnselen van bluetongue, meldt de Stentor.

Laboratoriumonderzoek van het Centraal Veterinair Instituut Lelystad moet duidelijkheid geven, op dit moment zijn er geen resultaten bekend.

Als bluetongue in Welsum is opgedoken, gaat het om het eerste geval in 2008. Het lijkt erop dat het warme weer van mei het virus de kans geeft eerder rond te waren. "De knutten beginnen in april te vliegen en zijn gek op hoge nachttemperaturen, hoor ik van entomologen", zegt Piet van Rijn, deskundige bij het Centraal Veterinair Instituut Lelystad.

De afgelopen weken werden al tientallen verdenkingen gemeld bij het landbouwministerie, zegt Jinke Hesterman van 'Levende Have', het kennisnetwerk van hobbydierhouders, die het verdachte geval in Welsum vrijdag in de openbaarheid bracht. Geen van de meldingen bleek een echte uitbraak te zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.