Home

Achtergrond 165 x bekeken 1 reactie

Verburg tegen Brussels idee over landbouwgelden

Minister Gerda Verburg (Landbouw) is geen voorstander van het plan om in de EU niet opgemaakte landbouwsubsidies te besteden aan landbouwprojecten in ontwikkelingslanden.

"Een sympathiek idee, maar de manier is niet goed'', aldus Verburg over het voorstel van EU-commissaris Marian Fischer Boel (Landbouw).
De Deense eurocommissaris lanceerde het idee vorige week en wil het voor de EU-top in juni uitwerken. Het zou volgens ingewijden gaan om mogelijk enkele honderden miljoenen euro's.

Verburg wil een andere aanpak en wijst er op dat ze samen met minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil dat de EU structureel gaat investeren in landbouwprojecten in ontwikkelingslanden. Het voorstel van Fischer Boel kan volgens haar betekenen dat als de prijzen voor landbouwproducten in de EU weer dalen, dat dat dan direct ten koste gaat van hulp aan de ontwikkelingslanden.
Vorig jaar stelde de Europese Commissie voor om niet besteed landbouwgeld te gebruiken voor het miljarden kostende satellietenproject Galileo. Nederland was daar toen ook tegen. Normaal gesproken vloeien niet uitgegeven EU-gelden terug naar de 27 EU-lidstaten. Nederland krijgt daarvan dan ongeveer 4,5 procent.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    eric breed

    STOPPEN met geld sturen naar Afrika an andere corrupte regios, het is intussen wel gebleken dat dat een negatief rendement geeft. En dat hele ministerie ook meteen opheffen. Koenders ga alsjeblieft wat nuttigs doen in plaats van Jan Pronkje spelen.
    Besteedt dat geld alsjeblieft aan de zorg voor onze ouderen, die met hard werken en beknibbelen onze maatschappij hebben opgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.