Home

Achtergrond 212 x bekeken 2 reacties

Verburg naar Brussel met wensen landbouwbeleid

De Europese Unie moet in de nieuwste plannen voor het landbouwbeleid meer ruimte geven aan melkproductie en minder geld afpakken van de boeren.

Met dat standpunt gaat minister Gerda Verburg (landbouw) komend weekeinde naar een bijeenkomst van Europese landbouwministers. Die bespreken dan voorstellen van Europees Commissaris Mariann Fischer Boel. De CDA-bewindsvrouw lichtte haar positie gisteren toe in de Tweede Kamer. Een grote meerderheid is het met haar eens dat de melkquota met 2 tot 3 procent omhoog moeten in plaats van de 1 procent die Boel voorstelt.

Fischer Boel stelt ook voor dat de boeren de komende jaren meer subsidie gaan inleveren voor een fonds voor plattelandsontwikkeling. Ook dat wil Verburg voorkomen, hoewel coalitiepartner PvdA bij monde van kamerlid Harm Evert Waalkens het wel met Boel eens is.

Voor de Nederlandse boeren gaat het om een bedrag dat gaat oplopen tot 49 miljoen per jaar in 2013. Boeren die veel subsidie ontvangen leveren daarbij extra in.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De minister kan er even op wijzen dat als de bedrijfstoeslagen alleen nog bedoeld zijn voor bedrijven die beperkt of belemmerd worden in de bedrijfsuitvoering, dit met de huidige opzet van de melkquotering in principe voor ieder bedrijf geldt. Ook beperking van internationale handel (in melkquotum) is een vorm van beperking vanwege concurrentienadeel waardoor toeslagen gerechtvaardigt blijven. En juist van deze toeslagen wil men af.
  Dit pleit voor internationale verhandelbaarheid van melkquotum.

 • no-profile-image

  gert

  ik zie de bedrijfstoeslagen als compensatie voor de kostenverhogende milieueisen voor de boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.