Home

Achtergrond 185 x bekeken 2 reacties

Verburg hoopvol over prijs, Seehofer steunt acties

Landbouwminister Gerda Verburg is optimistisch over de melkprijs op middellange termijn.

Ze ziet een stijgende vraag in Europa en daarbuiten. Dat zei de minister vandaag in reactie op protesten van boeren tegen de huidige lage prijs. Haar Duitse collega Horst Seehofer heeft sympathie voor de Duitse acties.

Ook Verburg toont begrip voor de huidige protesten. "Als boeren en andere ondernemers opkomen voor hun belangen om nu een hogere prijs te krijgen, vind ik dat prima." De bewindsvrouw meent dat de huidige prijs nog altijd 7 à 8 procent hoger is dan een jaar geleden. "Maar waarvoor aandacht moet komen is dat productiekosten veel hoger zijn geworden."

Volgens Verburg stijgt de vraag naar melk de komende jaren echter met ruim 7 miljard kilo. Ze pleit daarom voor verdergaande verhoging van de melkquota, totdat die productielimieten in 2015 geheel verdwijnen.

Seehofer heeft sympathie betuigd met het begonnen prijsoffensief van de Duitse melkveehouderij. Hij vindt de eisen gerechtvaardigd en kondigde aan zich te zullen verzetten tegen een uitbreiding van de productieruimte in de EU.

De Duitse boerenbond BDM kon gisteren nog geen helder beeld geven van de geplande leveringsstop. Volgens de melkveehoudersorganisatie wordt dat pas vandaag duidelijk, omdat bij veel melkveehouders niet elke dag melk wordt afgehaald.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Feitsma

  Eerst een goede melkprijs die gekoppeld is aan kostenstijgingen, dan pas als er echt schaartste is een gereguleerde uitbreiding van het melkquotum. Is er weer te veel dan gelijk weer inkrimpen. Dus niet vooraf gelijk verruimen, zodat het aanbod groter is dan de vraag.
  Ik zou zeggen kom op allemaal, steun de aktie van de DDB. Wees niet bang om de melk weg te laten lopen. Samen sta je sterk. Als je het niet probeert kun je jezelf later verwijten dat je het niet gedaan hebt, als het onvoldoende blijkt. Maar als je het wel doet kun je jezelf altijd rechtvaardigen dat je je best gedaan hebt, Dus ga ervoor!!!

 • no-profile-image

  .

  In Nieuw Zeeland produceren ze minder melk als er vandaag alleen al in bayeren in de mest put komt. Als je bang bent voor inport dan kijk naar landen waar wel potentieel. Dit beleid is alleen voor de consument gemaakt niet voor de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.