Home

Achtergrond 284 x bekeken

Vamil-regeling en afschrijvingsbeperkingen

De Vamil-regeling is een stimuleringsregeling voor milieu-investeringen. Als de investeringen in aanmerking komen, geeft de Vamil-regeling een mogelijkheid de afschrijving vrijelijk over de jaren te verdelen. De regeling geeft echter geen verruiming voor de totale omvang van de afschrijving, mede als gevolg van EU-wetgeving.

De per 1 januari 2007 ingevoerde afschrijvingsbeperkingen hebben ook invloed op de Vamil-regeling. Voor roerende bedrijfsmiddelen geldt dit niet. De beperking van artikel 3.30 Wet IB 2001 is niet van toepassing op de Vamil omdat hier alleen maar het tijdstip van afschrijving wordt beïnvloed en niet de (totale) omvang van de afschrijving. Deze bedrijfsmiddelen kunnen ‘gewoon’ willekeurig worden afgeschreven.

Is er echter sprake van gebouwen dan beperken de nieuwe regels per 1 januari 2007 de afschrijvingsmogelijkheden wel degelijk. Artikel 3.30a Wet IB 2001 beperkt namelijk de omvang van de afschrijving. Deze beperking werkt daarom door naar de Vamil-regeling. De afschrijvingsbeperkingen gelden overigens alleen voor investeringen vanaf 1 januari 2007.

In de praktijk blijkt de verwachting te heersen dat de afschrijvingsbeperkingen op Vamil-gebouwen alsnog opgeheven worden. Het is slechts wachten wanneer de benodigde toestemming van Brussel afkomt. Deze verwachting is echter niet juist. De goedkeuring uit Brussel komt niet meer.

Het was weliswaar de bedoeling van de wetgever om de met ingang van 1 januari 2007 ingevoerde afschrijvingsbeperking voor gebouwen niet te doen gelden voor gebouwen die als milieubedrijfsmiddel zijn aangewezen. Hiervoor is echter instemming van de Europese Commissie vereist. De staatssecretaris van Financiën heeft echter in 2007 de Tweede Kamer laten weten dat er geen kans is dat de Europese Commissie toestemming verleent, met het gevolg dat de goedkeuring er niet komt.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Geschreven op persoonlijke titel

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘afschrijven’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.