Home

Achtergrond 189 x bekeken

'Twee Nederlandse jongeren overleden aan griep'

Twee Nederlandse jongeren zijn overleden aan een griepvariant die resistent bleek tegen de gangbare virusremmer tamiflu.

Het vakblad Medisch Contact heeft dat bekendgemaakt. De jongeren waren afkomstig uit Utrecht en Rotterdam. Ze hadden een transplantatie ondergaan en verkeerden in een zeer zwakke conditie.

De Rotterdamse viroloog Charles Boucher roept artsen op alert te zijn op de gevaarlijke griepsoorten die ongevoelig zijn voor tamiflu.
Volgens zijn collega, viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, moeten artsen bij bepaalde griepsoorten overwegen om in een vroeg stadium ook andere virusremmers zoals relenza in te zetten.

Per jaar sterven in Nederland ongeveer duizend mensen aan griep. Meestal zijn het ernstig zieken met een lage weerstand of ouderen. Het komt weinig voor dat jongeren aan een griepsoort overlijden, maar volgens Osterhaus is het ook weer niet heel bijzonder.

De overheid heeft grote hoeveelheden van de virusremmer tamiflu opgeslagen als eerste remedie tegen een pandemie. Dat is een wereldwijde uitbraak van een nieuw griepvirus waartegen nog geen medicijnen bestaan. Maar ook relenza ligt op de plank. Draaiboeken van de overheid gaan ervanuit dat bij een uitbraak van een nieuw griepvirus ongeveer 40.000 doden zullen vallen in Nederland.
Enkele jaren geleden bleek in Azië al dat tamiflu niet altijd werkte als remmer van een griepvirus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.