Home

Achtergrond 211 x bekeken

Topinkomens blijken zorg in veel EU-landen

Veel Europese landen werken aan maatregelen tegen buitensporige beloningen, constateerde minister Wouter Bos (Financiën) vandaag na EU-beraad.

De ministers willen elkaar helpen bij de aanpak. Maar een Europese wet op de topinkomens wil niemand, zei Bos.

Nederland wil zelf een hoge werkgeversheffing eisen bij jaarinkomens van meer dan 500.000 euro en bonussen van meer dan een jaarloon. Duitsland wil lonen van meer dan een miljoen euro aanpakken. Zwitserland wil de aanpak voorleggen in een rederendum.

"Er is een heel brede zorg in de EU dat excessieve betalingen aan de top de loonmatiging in problemen kan brengen'', zei Bos. "De toplui moeten zelf ook het goede voorbeeld geven. Het is ook economisch onzinnig om een hoge bonus te geven die geen verband houdt met prestaties of zelfs bij falen.''

Bos zei dat de recente kredietcrisis mede is veroorzaakt doordat bonussen bij banken niet in evenwicht zijn met de risico's.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.